Hlavní obsah

Ukradené knihy za 84 milionů se našly pod podlahou

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před více než třemi lety zmizelo na 240 vzácných knih ze skladiště britské celní zprávy ve Felthamu. Byla mezi nimi i první vydání knih, které napsal Galileo Galilei či Isaac Newton. Díky mezinárodní policejní spolupráci se podařilo téměř všechny knihy najít ukryté pod podlahou v jednom z domů na rumunském venkově nedaleko Bukurešti. V pondělí o tom informovala BBC.

Foto: Metropolitan Police

Vzácné nalezené knihy se mohly po letech opět vrátit majitelům.

Článek

V únoru 2017 se dva zloději dostali na střechu skladiště ve Felthamu a následně slanili ze stropu dvanáct metrů dolů, aby si odnesli na 240 knih v celkové hodnotě 2,5 milionu liber (zhruba 84 milionu korun). Akce zlodějů dostala přezdívku „Velká knižní loupež“ a policistům bylo od začátku jasné, že nejde o náhodnou krádež, nýbrž předem poctivě připravenou akci profesionálů.

Během tří a půl roku se policistům podařilo zjistit, že dva zloději byli součástí organizované skupiny, které se povedlo knihy dostat do Rumunska. Během října bylo zatčeno 12 osob a britští vyšetřovatelé odjeli ukradené cennosti vyzvednout.

Foto: Metropolitan Police

Knihy byly v Rumunsku schovány pod podlahou v naprosto nevyhovujícím prostředí.

Knihy patřily třem majitelům (dvěma z Itálie a jednomu z Německa) a byly mezi nimi i první výtisky děl Galilea Galilei či Isaaca Newtona ze 16. a 17. století. K dalším ukradeným knižním klenotům bezesporu patřily vzácné výtisky od Danteho či skici španělského malíře Goyi.

„Po třech a půl roce má konečně tenhle hrozný příběh šťastný konec,“ uvedl jeden z majitelů knih Ital Alessandro Riquier. „Odjížděl jsem do Bukurešti plný naděje, ale taky obav o poškozené knihy. Bylo to skvělé vzít své knihy zase do rukou,“ dodal. Jeho obavy se však částečně naplnily.

Bývalý ošetřovatel ukradl ze zoo dva tučňáky. Prodal je na facebooku

Koktejl

Z 240 knih jich bylo nalezeno 236. Ovšem 83 z nich utrpělo škody, zejména proto, že byly vystaveny vodě a plísním. Řada z nich měla poškozené hřbety z důvodů nešetrné přepravy. I přesto mají majitelé důvod k radosti. Z poškozených knih je jich pouze 28 poškozeno tak, že budou potřebovat větší restaurační péči a 2 poničeny tak, že nepůjdou opravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám