Hlavní obsah

Tele se narodilo s pátou nohou na hlavě

Novinky, tcs

Malou Elsie, tele, které se narodilo se vzácnou genetickou poruchou, měl čekat rychlý a smutný konec. Na aukci skotu v Louisianě byla oddělena od své matky, ale nikdo si ji nechtěl koupit. Když ji však viděl farmář Matt Alexander, rozhodl se mladé tele zachránit.

Foto: Profimedia.cz

Elsie čekal neslavný konec, teď si však užívá šťastný život.

Článek

Osmatřicetiletý Alexander okamžitě z aukce poslal fotky telete své snoubence, která jeho nápad ihned odsouhlasila. „Nikdo na ni nepřihazoval a její matka tam nebyla, takže by určitě nepřežila,“ uvedla Alexanderova snoubenka Maghin Davisová. Mladý pár zakoupil tele a byl dokonce schopen sehnat jeho matku, kterou koupil rovněž.

Obě zvířata teď spokojeně žijí na farmě poblíž louisianského městečka Hathaway. Noha, které vyrostla teleti z hlavy, by mohla být chirurgicky odstraněna, to ale zatím mladí farmáři neplánují. „Chceme pro Elsie to nejlepší. Možná necháme nohu odstranit, ale zákrok není bez rizika. Roste jí z hlavy, proto je tu nebezpečí infekce,“ uvedla Davisová.

Foto: Profimedia.cz

Matt Alexander a Maghin Davisová

„Momentálně ji noha nijak neomezuje. Je to jen kosmetická věc a ona se o ni moc nestará,“ dodala farmářka. Zhruba třítýdenní tele se má zatím čile k světu, žena mu přezdívá „malý spitfire“. Stejně jako každé jiné mládě je Elsie velmi zvědavá a ráda prozkoumává vše nové, vysvětlila Davisová.

Elsie trpí poruchou zvanou polymelie, jež je definována jako chorobný výskyt nadměrného počtu končetin. U skotu jde o poměrně vzácnou genetickou poruchu, která se objeví u jedno mláděte ze sta tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Elsie se svou matkou

Reklama

Související témata:

Související články

Ochrnutá koza se naučila chodit po zadních

Pravidlo, že příroda si vždycky cestu najde, platí stoprocentně v případě kůzlete, které ochrnulo na přední nohy. Navzdory předpokladům indického farmáře,...

Výběr článků

Načítám