Hlavní obsah

Teď nás vidíte, demonstrovali nazí cyklisté za bezpečnost v Mexico City

Mexico City

Svérázným způsobem se rozhodli cyklisté v Mexiku upozornit na svou nedostatečnou bezpečnost v silničním provozu. Do ulic hlavního města vyrazily v sobotu na kolech stovky naháčů, někteří účastníci měli na sobě jen helmu, informovala agentura Reuters. Hlavním heslem bylo: Teď nás vidíte!

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Stovky naháčů na kolech vyrazily do Mexiko CityVideo: Reuters

 
Článek

Nazí nebo spoře odění cyklisté a pár bruslařů absolvovali 17 kilometrů dlouhou trasu historickým centrem Mexico City. To patří k největším a nejvíce znečištěným městům světa a k lidem na kolech ani k chodcům není úplně nejvstřícnější.

Foto: Reuters

Stovky naháčů na kolech vyrazily do Mexiko City.

Celou akci uspořádala organizace Světová jízda nahých cyklistů (WNBR). „Snažíme se zvýšit povědomí o křehkosti lidského těla. Když na to řidiči zapomenou, co jsme my ve srovnání s 500 kilogramy nebo jednou tunou při rychlosti 20 kilometrů v hodině? Bez ohledu na to, kolik bezpečnostního vybavení máte, je to pro cyklistu fatální,“ uvedl člen spolku Fabian Conejo.

Účastníci protestní jízdy křičeli hesla jako Teď nás vidíte, Přestaňte zírat a začněte šlapat nebo Už žádný mrtvý cyklista.

Organizátoři kvitují, že správa města již několik let podporuje používání jízdních kol, stále však prý chybí osvětová kampaň, co se bezpečnosti týče.

Foto: Reuters

Cyklisty přišlo podpořit i pár bruslařů.

WNBR začala v roce 2004 s jízdami ve 28 městech v deseti zemích světa na čtyřech kontinentech. V průběhu let se počet více než zdvojnásobil.

V Mexiku se akce konala znovu po dvou letech, kdy byla kvůli covidovým opatřením zakázána.

Reklama

Výběr článků

Načítám