Hlavní obsah

Starý tučňák s artritidou dostal pořádné papuče

Ve stáří se nejen člověk musí často potýkat s neduhy, které mu ztěžují život. Své o tom jistě ví i tučňák Enrique ze zoologické zahrady v americkém St. Louis. Kvůli zhoršující se artritidě se mu čím dál tím hůř chodilo, dokud ošetřovatelé nepřišli s originálním nápadem. Tučňákovi pořídili originální boty, které mu ulehčují od bolesti.

Foto: Profimedia.cz

Tučňák skalní (ilustrační foto)

Článek

Enrique je velmi starý tučňák. Do zoologické zahrady se dostal v roce 2016 a ošetřovatelé odhadují jeho staří na třicet let. Tučňák skalní se přitom v přirozeném prostředí dožívá pouze let deseti. Není tedy divu, že přestárlého tučňáka začala v posledním roce těžce trápit artritida, kvůli které se velmi pomalu pohyboval a každý kontakt s tvrdým terénem bolel.

Jak zjistili veterináři, na spodní straně nohou se Enriquemu začaly tvořit velké boláky. Ošetřovatelé ho léčili pomocí mastí, problémem ale bylo, že ho museli namazat vždy, když si Enrique dopřál koupel, i staří tučňáci tráví ve vodě hodně času.

„Začali jsme přemýšlet jinak a napadly nás boty,“ uvedl hlavní veterinář zoo Jimmy Johnson, který si podobného obutí všiml u nemocných labutí. Ošetřovatelé se spojili s firmou Thera-Paw, která se na podobné zdravotnické pomůcky pro zvířata specializuje. Pravda, hlavními uživateli jejich pomůcek jsou zejména kočky, psi nebo koně, ale ani speciální boty pro tučňáka nakonec nebyly problém.

Želvák Helmuth nemůže chodit. Od ošetřovatelů dostal vozíček

Koktejl

Měsíc poté, co si odzkoušel prototyp, Enrique vyfasoval zbrusu nové speciální boty, nápadně připomínající měkké papuče. Ošetřovatelé mu je každé ráno nazouvají a sundávají zase až v noci, kdy se Enrique chystá na kutě. Nemusí ho tak často ošetřovat a tučňák se pohybuje nápadně rychleji.

„Vždy říkáme, že jeho dlouhověkost je zásluhou naší zoo, která mu poskytuje vynikající péči. Máme štěstí, že je tu s námi tak dlouho,“ uvedl Johnson.

Reklama

Výběr článků

Načítám