Hlavní obsah

Sibiřský zahradník sklízí jablka velikosti perel

Většina zahradníků se chlubí především tím, jak velké plody vypěstovali. A tak se dočteme o různých obřích citrusech, dýních a dalším ovoci i zelenině. Ale někteří zahradníci jsou rádi, že se jim v podmínkách, ve kterých žijí, podaří vypěstovat vůbec nějaké ovoce. I když to jsou třeba jablka velikosti perel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sibiřský zahradník sklidil jablka velikosti perelVideo: Reuters

 
Článek

Nikifor Ivanov žije v Jakutsku, sibiřském městě postaveném na trvale zmrzlé půdě permafrostu. Přesto se mu podařilo vyšlechtit jablka, která jsou naprosto odolná mrazu. Jen jsou velká asi jako perly.

Zimní teploty v této části Ruské federace klesají k 60 stupňům Celsia pod nulou. Aby v takových mohly některé rostliny vůbec přežít, volí od zbytku světa odlišnou strategii. Zmenšují se.

Kuchařka se pochlubila obřím citrusovým hybridem

Koktejl

Tuto skutečnost zjistili už sovětští biologové a pokusili se ji využít. A tak vyšlechtili speciální odrůdy trpasličích jablíček, které by mohly v nehostinných podmínkách přežít. Ivanov je pak dalším šlechtěním učinil zcela odolnými vůči sibiřskému mrazu.

Dříve se Ivanov pokoušel ze svých jablek dělat zavařeniny a mošty, ale přiznává, že to zabere více úsilí, než to přinese radosti. A tak nyní svá jablíčka jí po hrstech, jako kdyby to byly borůvky. „Je to sice spíš okrasná rostlina než ovocný strom, ale křoupe to jako jablko a chutná to jako jablko,“ uzavřel pro agenturu Reuters Ivanov.

Reklama

Výběr článků

Načítám