Hlavní obsah

Shakespeare byl nepopiratelně bisexuál, odhaluje studie sonetů

Novinky, nčs

Bard z Avonu, jeden z nejvýznamnějších básníků a dramatiků historie, William Shakespeare byl podle rozboru dvou profesorů nepopiratelně bisexuál. Ačkoliv byl 34 let ženatý, nejméně 27 jeho sonet bylo věnováno mužům, myslí si profesoři.

Foto: ČTK

William Shakespeare

Článek

Profesor Stanley Wells a doktor Paul Edmondson rozebrali 182 sonetů anglického básníka, spisovatele a dramatika. „Popisování sexuality v jeho zamilovaných sonetech je zcela jistě určeno mužům, což nás vede k přesvědčení, že Shakespeare byl nepopiratelně bisexuál,” uvedl Edmondson.

„V osmdesátých letech minulého století bylo v módě říkat, že byl Shakespeare gay, ale byl dlouhodobě ženatý a měl děti,” připomíná doktor. Básník si v roce 1582 vzal za ženu o osm let starší Annu Hathawayovou. S ní měl tři děti a manželství trvalo až do Shakespearovy smrti v roce 1616.

Začínají Letní shakespearovské slavnosti

Kultura

Wells a Edmondson se také snaží vyvrátit myšlenku, že by Shakespearovy sonety měly navazující příběh. Naopak byly věnovány více lidem a napsány byly odděleně, jak zdůrazňují autoři knihy All the Sonnets of Shakespeare, která se na pultech knihkupectví objeví 10. září.

„V některých sonetech popisuje vztah k mužům a ženám zároveň. Obdivuje jejich krásu. A to i přesto, že v jiných se cítí být zrazen,” říká profesor Wells, který rovněž nepovažuje za pravdivé, že by Shakespeare dělil svoji lásku pouze mezi fiktivní postavy „Fair Youth” (Krásný mladík) a „Dark Lady” (Černá dáma), které se v sonetech často objevují, ale jejichž případná skutečná totožnost nikdy nebyla odhalena.

Reklama

Výběr článků

Načítám