Hlavní obsah

S dobrodruhy se převrátil ledovec, z videa mrazí

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dobrodruzi Mark Horn a Fred Roux během arktické průzkumné výpravy neodolali pokušení a rozhodli se vylézt na utržený kus ledovce poklidně plující ve studeném moři. Během pár okamžiků ale zažili adrenalin větší, než by chtěli. Ledovec se převrátil do vody a oba muži jen o vlásek unikli smrti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: S dobrodruhy se u severního pólu převrátil plovoucí ledovecVideo: Reuters

 
Článek

Oba muži byli součástí expedice kolem Špicberků, video zveřejnil na počátku září Mark Horn a v pondělí rovněž světové agentury. Horn, Švýcar narozený v Jihoafrické republice, dle svých slov dlouho váhal, zda záznam zveřejnit. Nakonec se rozhodl pro zveřejnění, aby lidé věděli, že i ostřílení profesionálové dělají chyby.

„Dělám bláznivé věci už třicet let po celém světě. Měl jsem řadu nehod, ale vždy se snažíme udělat správné rozhodnutí ve správný čas, abychom se domů vrátili živí,“ uvedl Horn, který například v roce 2001 obeplul během jednoho roku rovník v bezmotorovém plavidle.

Tentokrát však ke smrti měli oba dobrodruzi opravdu blízko. Jen co se jejich mačky a cepíny zabořily do ledu a jejich loď se vzdálila, aby posádka mohla dobrodruhy natočit, kus ledovce se začal stáčet. Členové posádky začali křičet, dobrodruhům však bylo jasné, co se děje.

Před kajakáři se zřítil do moře ledovec, málem je spláchla obří vlna

Koktejl

Instinktivně udělali několik beznadějných rychlých kroků vzhůru, rychlosti, s jakou se ledovec otáčel, však nemohli stačit. Oba spadli do vody a obrovská masa ledu se převracela na ně. Ve chvíli, kdy ledovec dopadl na hladinu, vlna naštěstí muže odnesla do strany.

Posádka co nejrychleji vytáhla oba muže z dvoustupňové vody na palubu. Horn si zachoval smysl pro humor. „Je lepší vidět kostku ledu ve vašem ginu s tonikem než vidět kostku ledu, co vám padá na hlavu v Arktidě,“ uvedl dobrodruh pro France Bleu.

Reklama

Výběr článků

Načítám