Hlavní obsah

Před kajakáři se zřítil do moře ledovec, málem je spláchla obří vlna

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned dvojnásobné štěstí měli kajakáři Andrew Hooper a Josh Bastyr, kteří se v sobotu 10. srpna vydali na svých lodích na ledovcové jezero u aljašského ledovce Spencer. Poprvé měli štěstí, že mohli být přímými svědky takzvaného telení ledovce, kdy se mohutná masa ledu zřítila do vody. Podruhé si mohou blahopřát, že celou událost přežili bez zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kajakáře na Aljašce málem smetl padající kus ledovceVideo: Reuters

 
Článek

Ledovec Spencer se nachází v národním parku Chugach National Forest, zhruba 100 kilometrů jižně od aljašského města Anchorage. Ční až do výše jednoho kilometru nad ledovcovým jezerem, na které se právě kajakáři Hooper a Bastyr vydali.

Během cesty na svých kajacích zaslechli hlasité praskavé zvuky, které jsou charakteristické pro telení ledovce. „Stále slyšíme telení, zní to jako hlasitá střelba,“ popisoval Bastyr na nahrávce zvuky, které kajakáře zaujaly.

Oba muži se úkaz rozhodli prozkoumat zblízka a nakonec stanuli „tváří v tvář jedné z nejpůsobivějších přírodních sil“. Koukali na kus ledovce, jehož část se už propadla do moře, a bylo jen otázkou času, kdy se zbortí zbytek. To se stalo během pár následujících okamžiků.

Když kajakáře zasáhla po pádu ledové masy vodní sprcha, uvědomili si, že jsou úchvatnému divadlu příliš blízko. Pád zvedl 2,5 až 3,5 metru vysokou vlnu, která mířila přímo na oba muže. „Obrátili jsme lodě a pádlovali pryč tak rychle, jak jsme to jen dokázali,“ uvedl Hooper.

„Byla to ta nejintenzivnější věc, kterou jsem zažil. Víme, že jsme byli příliš blízko a měli jsme štěstí, že jsme z toho vyvázli bez zranění,“ dodal Bastyr.

Není ledovec jako ledovec

Důvod, proč se odlamování obrovských kusů ledu nazývá telení (v angličtině ice calving), není zcela jasný. Poprvé byl použit v 19. století. Existuje několik teorií. Jedna z nich tvrdí, že termín vymysleli velrybáři, když tento jev pozorovali. U velkých kytovců se totiž používá terminologie jako u skotu. Žijí ve stádech a mláďata se nazývají telata (calves). Ledovce rybářům svou velikostí velryby připomínaly.

Druhá teorie tvrdí, že výraz je použit v prapůvodním významu slova narodit se. Z ledovce (v angličtině glacier) vzniká nový útvar, který se u nás nepřesně nazývá rovněž ledovec, ale přesnější výraz by byl (pokud kus ledu padá do moře) ledová hora, iceberg či eisberg.

Být svědky telení tak velké části ledovce je doposud poměrně vzácné. Vlivem oteplování oceánů však k němu bude docházet stále častěji a je dost pravděpodobné, že podobných svědectví bude přibývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám