Hlavní obsah

Rus žaluje Apple, že z něj telefon udělal homosexuála

Novinky, tcs

Kuriozní žaloba přistála na stůl jednoho z moskevských soudů. Jistý D. Razumilov žaluje společnost Apple za to, že z něj telefon iPhone, přesněji jedna aplikace virtuální peněženky z obchodu App Store, udělala gaye. Po firmě požaduje přesně milion rublů (zhruba 362 tisíc korun).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žaloba byla podána 20. září a soudem bude projednávána v říjnu. O netradičním případu informoval s odkazem na ruská média server BBC. Razumilovova právnička Sapizhat Gusnějevová uvedla, že se jedná o seriózní žalobu.

Co přesně se stalo a z čeho Razumilov firmu Apple viní? V roce 2017 si na svůj iPhone nainstaloval aplikaci virtuální peněženky. Místo objednaných Bitcoinů mu však přišlo podle ně přišlo 69 GayCoinů – to je kryptoměna vyrobená pro členy LGBTQ komunity. K transakci měla být připojena zpráva s textem „Neodsuzuj, dokud to nezkusíš“.

Podle žaloby Rus očividně takto „silnému“ tlaku podlehl. „Pomyslel jsem si, že je to pravda. Jak můžu soudit něco, co jsem nezkusil?“ uvedl Razumilov. Rozhodl se proto, že si vyzkouší intimní spojení se stejným pohlavím.

„Teď mám stálého přítele a nevím, jak to vysvětlit rodičům,“ stojí dál v žalobě. Muž dodává, že se mu život změnil k horšímu a tvrdí, že ho společnost Apple „postrčila k homosexualitě pomocí manipulace“. Změny v jeho životě Razumilovovi způsobily morální a mentální újmu, a proto po společnosti požaduje odškodné.

Gusnějevová tvrdí, že i když GayCoiny přišly do virtuální peněženky, která je aplikací třetí strany, společnost Apple má zodpovědnost za své služby, tedy i za aplikace, které ve svém obchodě nabízí. Jak rozhodne soud může být jasné už po prvním slyšení, které je naplánováno na 17. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám