Hlavní obsah

Rozezlený princ Harry vyhrožuje BBC právníky

Ani radostná událost v podobě narození dcery prince Harryho a vévodkyně Meghan se neobešla bez kontroverze. Spor se vede o to, zda princ Harry požádal o svolení pojmenovat svou dceru Lilibet podle rodinné přezdívky své babičky. BBC uvedla, že královna k něčemu takovému nesvolila, princ Harry nyní hrozí, že podnikne proti stanici právní kroky.

Foto: Pool, Reuters

Princ Harry, vévoda ze Sussexu. V pracovní smlouvě má ale zřejmě své občanské jméno Henry Mountbatten-Windsor

Článek

Téměř ihned poté, co Harry a Meghan oznámili, že se jejich dcera bude jmenovat Lilibet Diana, okamžitě se rozvířila debata, jak moc je vhodné pojmenovat dceru přezdívkou královny Alžběty a zda k tomu britská panovnice dala svolení.

Olej do ohně následně přilila britská BBC, jež uvedla, že pojmenování své dcery Harry s královskou rodinou předem nekonzultoval. Harry zprávu BBC popřel a podle zdrojů deníku The Daily Mail pohrozil prostřednictvím firmy Shillings dalšími právními kroky.

Harry a Meghan mají dceru. Jmenuje se po královně i Dianě

Koktejl

„Vévoda promluvil se svou rodinou před oficiálním oznámením. Jeho babička byla ve skutečnosti tou první, které volal,“ uvádí se v prohlášení. „Během této konverzace vyjádřil naději, že by mohl pojmenovat dceru Lilibet na počest královny. Kdyby to nepodpořila, nikdy by toto jméno nepoužil,“ stojí dále v prohlášení.

BBC následně svou zprávu upravila, stále ovšem uvádí, že královna nebyla požádána o souhlas s pojmenováním novorozeněte. Vyjádření Harryho právníků i zdrojů BBC vyvolává otázky, zda zkrátka královna nebyla postavena před hotovou věc.

Harry má na BBC spadeno 

Fanoušci královské rodiny se rozdělili na dva tábory. Jedněm vadí, že princ Harry použil rodinnou přezdívku, kterou s oblibou používal královnin nedávno zesnulý manžel Phillip a pro panovnici je velice osobní. Proto podle nich měl Harry požádat dopředu o svolení.

BBC se omluvila za rozhovor s Dianou, podle bratra i Harryho vedl k její smrti

Evropa

Druzí se zastávají prince a tvrdí, že při pojmenování svého dítě žádný souhlas kohokoliv jiného manželé nepotřebovali.

Britský tisk rovněž připomíná vyhrocený vztah princů Harryho a Williama vůči BBC poté, co nezávislé vyšetřování ukázalo, že se novinář Martin Bashir dopustil podvodného jednání včetně lží a použití zfalšovaných dokumentů, aby princeznu Dianu přiměl k rozhovoru. Princ Harry uvedl, že právě kvůli tomuto třaskavému rozhovoru jeho matka přišla o život.

Reklama

Výběr článků

Načítám