Hlavní obsah

Prokletí vzácného obrazu. Z nizozemského muzea ho ukradli už potřetí

Z muzea v nizozemském městečku Leerdam ukradli vzácný obraz Franse Halse z roku 1626. Pachatele se zatím dopadnout nepodařilo, informoval veřejnoprávní server NOS. Olejomalbu Dva smějící se chlapci přitom zloději z muzea odnesli už potřetí.

Foto: Profimedia.cz

Ukradený obraz Dva smějící se chlapci. Frans Hals je považován za jednoho z nejvýznamnějších nizozemských malířů.

Článek

Halsův obraz visel v muzeu Hofje van Mevrouw van Aerden v městečku Leerdam, které leží asi 20 kilometrů jižně od Utrechtu. Výstavní prostor je v současnosti kvůli pandemii covidu-19 pro návštěvníky uzavřený.

Do muzea kdosi pronikl ve středu kolem půl čtvrté ráno zadním vchodem. Alarm, který se spustil, upozornil na krádež policii. Zloděje se ale zadržet nepodařilo.

Server NOS upozornil, že to není zdaleka poprvé, co někdo Halsovy Dva smějící se chlapce ukradl. Poprvé zloději vzali z muzea obraz v roce 1988 a znovu v květnu 2011. Podruhé spolu s ním ukradli i krajinku Jacoba van Ruisdaela. Po první krádeži se Halsův obraz podařilo vrátit do muzea po třech letech, podruhé se obě díla našla asi po půl roce.

Frans Hals (asi 1580 až 1666) byl jedním z nejdůležitějších malířů holandského zlatého věku. Působil v Haarlemu a maloval především portréty šlechticů a zámožných měšťanů. Jeho díla jsou dnes v předních světových galeriích.

V Amsterdamu nainstalovali toaletní květináče, aby turisté nemočili na domy

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám