Hlavní obsah

Princezna Diana Charlese záměrně ponižovala, odhalily tajné deníky královského životopisce

Novinář a životopisec britské královské rodiny Kenneth Rose měl možnost stýkat se s členy královského rodu, aristokraty i vrcholnými politiky. Řadu příběhů však nezveřejnil a svěřil je pouze stránkám svého soukromého deníku, který byl po jeho smrti v roce 2014 vydán knižně.

Foto: Profimedia.cz

Princ Charles a Diana v roce 1981. Před svatbou se jejich vztah zdál idylický.

Článek

Soukromé deníky Kennetha Rosea vyšly dvoudílně – rozdělené podle let. První díl se zaměřuje na léta 1944–1979, druhý díl pak shrnuje Roseovy poznámky od roku 1979 až do jeho smrti v roce 2014.

Deník Daily Mail, který o knižním vydání deníku informoval, se zaměřuje zejména na to, jak Kenneth Rose pohlížel na princeznu Dianu a její nešťastné manželství s princem Charlesem. A také na chaos, který v královské rodině zanechal rozvod a Dianina tragická smrt.

„Je smutné vidět devatenáctiletou dívku odváděnou do královského zajetí,“ poznamenal si Rose v únoru roku 1981, několik měsíců před královskou svatbou prince Charlese a Diany Spencerové.

Později si Rose povšiml, jak si je pár odcizený a Diana se svému choti mstí především svou indiskrétností, která je pro Charlese nesmírně ponižující. Indiskrétnost měla nejprve podobu neuvážených vět prohozených mezi aristokratickými přáteli, v době rozluky podle Rose princezna příliš lehkovážně mluvila s médii o svých záletech.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana kráčí k oltáři. Ten den ji nikdo zastínit nemohl.

O tom, že bude z Diany silná osobnost, svědčí podle Rosea dvě příhody ze svatby. Nejprve zakázala otci vzít si jezdeckou uniformu, aby svou dceru nezastínil. Pak ze seznamu pozvaných hostí vyškrtla všechny, kteří odmítli přijít na svatby jejích sester.

Změnila tragická smrt milované lady Di monarchii? V názorech se Britové liší

Evropa

O soužití dvou neslučitelných osobností ve zlaté kleci měl však Rose pochybnosti dlouho předtím, než neshody jednoho z nejsledovanějších páru světa prosákly na veřejnost.

Diana chce být Charlesovou nemesis 

Není jasné, jak moc stranil Rose jedné ze stran konfliktu. Jeden jeho záznam však naznačuje, že se spíše klonil na stranu následníka trůnu. „Slyšel jsem zprávy ze školy, kde princezna učila děti,“ napsal si Rose do deníku v roce 1983. „Očividně není moc chytrá a jistě postrádá jakékoliv intelektuální schopnosti potřebné pro manželství s princem z Walesu,“ pokračoval Rose.

Zádumčivý princ Charles svůj volný čas trávil na lovu či při rybaření. Odcházel ráno v devět a vracel se v sedm hodin večer. O problémech v manželství se Roseovi zmínila nevlastní matka Diany Raine Spencerová. „Nepřipadají mi jako dva zamilovaní lidé. Mají oddělené ložnice a ona vypadá, jako že se nechce ani dotýkat. Když jí řekne ‚Dej mi pusu,‘ ani mu neodpoví,“ svěřila se Raine životopisci.

Foto: Profimedia.cz

Hraběnka Raine Spencerová, nevlastní matka princezny Diany.

V roce 1992 bylo všem nad slunce jasné, že manželství nemůže vydržet. Rose si zapsal několik poznámek o tom, jak se v nejvyšších politických kruzích řeší rozvod následníka trůnu.

V té sobě vyšla skandální kniha Andrewa Mortona s názvem Diana: Její opravdový příběh, ve které se Diana nepříliš lichotivě, tehdy ovšem anonymně, vyzpovídala o svém nešťastném životě a o Charlesově vztahu s Camillou Parker Bowlesovou.

Tajné nahrávky lady Di: S Charlesem se seznámili u rakve, za princeznou chodil jako psík

Zahraniční

V prosinci roku 1992 kontaktoval Rose právník a politický poradce Arnold Goodnam. „Samozřejmě Diana Charlese záměrně a veřejně zostudila – a shodou náhod tak udělala z Mortona milionáře. Takže není překvapující, že ji Charles nenávidí a nehodlá jí nabídnout smíření,“ uvedl Goodnam v rozhovoru.

Rose přemítal, jak se Diana asi zachová dál. „Povede tichý a důstojný život, který by jednoho dne mohl ke smíření manželství přispět? Témě jistě ne. Chce Charlesovi co nejvíc ztížit cestu na trůn a ujistit se, že se stane jeho nemesis,“ zapsal si Rose do svého deníku.

O mrtvých jen dobře, a tak životopisec raději mlčel

V červenci roku 1993 byl s manželstvím definitivně konec. Stalo se to během večeře premiérů v sídle Spencerových. „Princezna zažádala o rozhovor s královnou před večeří, protože chtěla požádat o rozluku. Královna se spěchala převléct, takže jí řekla, že v rozhovoru budou muset pokračovat v paláci. Mezitím během večeře královna mluvila i se mnou. Úžasné, jak vzhledem k událostem zůstávala usměvavá a klidná. Manželé z Walesu byli oproti tomu celí rudí a rozrušení,“ napsal Rose.

Od té doby se kolem královské rodiny strhl poprask. Diana byla miláčkem davů. Ve veřejném životě zůstávala obrovským vzorem, ten soukromý však byl plný skandálů, které královská rodina musela trpět. „Jak šťastná rodina bude, až se zbaví manželek Diany a Fergie,“ posteskla si v roce 1996 Roseovi princezna Margaret v narážce na Sarah Fergusonovou, manželku prince Andrewa. Jejich manželství skončilo v roce 1996.

Nebyla to nehoda, trvají na svém svědkové havárie princezny Diany

Zahraniční

V srpnu 1997 zasáhla celý svět zpráva o tragické nehodě princezny Diany a jejího milence Dodi Fayeda. „Vzbudil mě telefon v 6.15 hodin. Byla to televize NBC z Ameriky. ‚Slyšel jste tu tragickou zprávu? Princezna Diana a Dodi Fayed před pár hodinami zemřeli při nehodě. Zúčastnil byste se našeho programu o ní?‘ Odmítl jsem,“ zapsal si Rose do deníku.

Foto: Profimedia.cz

Lidé pokládají květiny před Kensingtonským palácem v den Dianiny smrti.

Další jeho poznámka učiněná o tři dny později svědčí o tom, že Rose se vždy cítil být královským životopiscem. „Vévodkyně z Yorku (Sarah Fergusonová – pozn. red.) se mě zeptala, zda budu psát princi Charlesovi ohledně Dianiny smrti. Nebudu. Rozvod to učinil zbytečným,“ poznamenal Rose.

Diana se řešila v rodině i po její smrti 

Snad nic víc nerozdělilo královskou rodinu a britskou společnost tolik jako právě smrt princezny Diany (pomineme-li historické události typu občanské války v roce 1648).

Rodinu například rozčílil nápad zřídit před Kensingtonským palácem zahradu na Dianinu památku. „Pochopitelně že to nechceme. Koneckonců žila v zadní části paláce a ne v přední,“ svěřila se princezna Margaret Roseovi. „Bude dostatečným uctěním památky, když obnovíme vepředu trávník, který lidé pošlapali v týdnu, kdy zemřela,“ neodpustila si následně poznámku.

Zahrada před Kensigtonským palácem nakonec stojí. Schválil ji princ Charles. Má podobu obří fontány, oproti původním návrhům jde však o poznání skromnější dílo.

Reklama

Související témata:

Související články

Popularita prince Charlese je stále menší

Popularita prince Charlese ve Spojeném království klesá. V době, kdy si Britové připomínají dvacet let od smrti princezny Diany, se jen něco přes třetinu...

Výběr článků

Načítám