Hlavní obsah

Pohotoví dobrovolníci vysvobodili snowboardistky z laviny

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesionální snowboardista Victor Liebenguth zachytil dramatické okamžiky těsně po nálezu jedné ze dvou snowboardistek, které smetla lavina na svahu ve Verbieru ve švýcarských Alpách. Díky pohotové reakci přihlížejících vyvázly obě ženy bez vážnějších zranění.

Záchrana snowboardistky z laviny ve VerbieruVideo: Victor Liebenguth via Storyful, Novinky/AP

 
Článek

Případ se odehrál už 30. ledna, agentury však Liebenguthovy záběry zveřejnily až tento týden. „Jezdili jsme u Verbieru, když jsme uviděli velkou lavinu padající ve vedlejším průsmyku Creblet,“ uvedl Liebenguth.

Podle snowboardistových odhadů mohlo být v té chvíli na protějším svahu tak 10 lidí. Zatímco ostatním se podařilo uniknout, dvě ženy se nacházely uprostřed svahu a lavina je smetla.

„Byli jsme na místě první a okamžitě jsme začali hledat. První jsme našli rychle,“ uvedl Liebenguth. Žena měla velký oranžový airbag v lyžařském obleku, který vystřelil v okamžiku, kdy byla zasažena lavinou. Poté, co ji vyhrabali, rychle jim potvrdila, že je pod lavinou ještě její kamarádka. „Druhá žena se nacházela zhruba o 70 metrů níže,“ dodal snowboardista s tím, že i ona byla rychle zachráněna.

Snowboardista natočil, jak ho smetla lavina

Koktejl

Ani poté však nebyl všem dramatickým chvílím konec. „Když jsme vykopávali dívky, lidé jezdili všemi směry a stalo se nevyhnutelné. Utrhla se druhá lavina a zavalila ještě třetího člověka. To bylo děsivé,“ řekl Liebenguth. I třetí osoba je však v pořádku a bez vážnějších zranění.

„Verbier je mekka freeridingu. Všichni, co jezdí mimo označené sjezdovky, by však měli mít správné vybavení, informace o sněhových podmínkách a hlavně patřičný trénink, aby získali správné reflexy,“ uvedl Liebenguth. Dodal, že sám není fanouškem podobných videí na sociálních sítích, ale doufá, že tohle bude sloužit jako varování všem, kteří by se chtěli na svah vydat bez patřičných dovedností a znalostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám