Hlavní obsah

Snowboardista natočil, jak ho smetla lavina

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O velkém štěstí může hovořit snowboardista Thomas Kray, který se v neděli pustil dolů ze svahu v Tignes ve francouzských Alpách. Při sjezdu ho totiž dostihla lavina. Jenže štěstí přeje připraveným: bezpečnostní airbag umožnil Krayovi vyváznout bez zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Snowboardista natočil, jak ho zasypala lavinaVideo: Reuters

 
Článek

Kray se v neděli pustil ze svého oblíbeného svahu na vrcholku známého pod jménem Petite Balme. Svah patřil k jeho oblíbeným, zdali tomu však bude i po neděli, není jisté. Krátce poté, co se na kopec pustil, se pod ním totiž utrhla lavina.

„Propadl jsem sněhem, jako by to byla vodní hladina,“ sdělil Kray agentuře AP. Naštěstí byl vybaven protilavinovým airbagem. Levou rukou na něj nedosáhl, ale pravou se mu ho podařilo spustit dřív, než zcela zmizel pod sněhem.

S airbagem se pak dle vlastních slov už cítil o něco bezpečněji a snažil se chránit si prostor před obličejem pro případ, že by ho masa sněhu pohřbila. „Airbag mě ale držel nahoře a poté, co se lavina zastavila, mohl jsem sjet v pořádku dolů,“ popsal Kray.

Video z dramatické jízdy se snowboardista rozhodl proto, aby upozornil na důležitost bezpečnostních prvků, na které by lidé neměli zapomínat. Podle jedné studie z roku 2014 protilavinový airbag zvyšuje šance na přežití o padesát procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám