Hlavní obsah

Podvodní fotografie roku vyrazí dech každému suchozemci

Novinky, tcs

Každoroční klání o nejkrásnější fotografii pořízenou pod hladinou zná své další vítěze. V 55. ročníku soutěže Underwater Photographer of the Year 2020 (UPY2020) se nejvýše umístily snímky nevídaného lachtaního baletu či chobotnice hrající si s fotbalovým míčem.

Foto: © Greg Lecoeur/UPY 2020

Zmrzlý mobilní dům - 1. místo v kategorii Wide Angle a celkový vítěz (Antarktida)

Článek

Do letošního ročníku mohli lidé posílat své příspěvky do října loňského roku, na konci února byly vyhlášeny výsledky v celkem třinácti kategoriích. V soutěži se sešlo přes 5500 snímků ze 70 zemí světa. O umístění rozhodovala tříčlenná porota složená z profesionálních fotografů Petera Rowlandse, Martina Edge a Alexe Mustarda.

Absolutní vítěz

Porotce nejvíce uchvátil snímek francouzského fotografa Grega Lecouera s názvem „Zmrzlý mobilní dům“. Rodákovi z Nice se podařilo u Antarktidy zastihnout skupinu tuleňů krabožravých u kusu plovoucí kry. „Kry jsou jako masivní a záhadné habitaty. Je málo známo, jak moc se životu v těchto ‚mobilních domovech‘ daří,“ napsal fotograf.

„Pohyb tuleňů a éterický povrch ledové kry nás vtahuje do obrazu a bere na cestu do ledových vod Antarktidy,“ uvedl šéf poroty Alex Mustard. Snímek rovněž vyhrál i kategorii s názvem „Wide angle“.

Kategorie Ochrana života v moři

Mořské ekosystémy činností člověka čím dál tím víc trpí, proto tato kategorie vzbudila zřejmě největší pozornost. Vítězem se stal snímek „Poslední úsvit, poslední nadechnutí”, jehož autorem je Ital Pasquale Vassallo. Fotografii pořídil nedaleko své rodné Neapole a jsou na ní zachyceny poslední okamžiky malého tuňáka uloveného rybáři.

Foto: © Pasqualle Vassallo/UPY 2020

Poslední úsvit, poslední nadechnutí - 1. místo v kategorii Ochrana života v moři (Itálie)

„Tuhle zimu jsem doprovázel místní rybáře. Potápěl jsem se za úsvitu a sledoval sítě, jež jsou vytahovány z hlubin na palubu a ve kterých jsou mrtví a umírající živočichové, tak jako tento malý tuňák lapající po dechu,“ uvedl Vassallo.

V soutěži o nejkrásnější fotku divočiny zvítězil vyděšený svišť

Koktejl

„Pokud jeden obraz vydá za tisíce slov, pak skvělý obraz vyvolá tisíce otázek. Oceán čelí mnoha hrozbám, včetně změny klimatu, přemíry rybaření a plastového odpadu. Mnoho z toho, co se ve vodě děje, zůstává skryto, takovéto silné fotografie nám pomáhají uvědomit si tyto hrozby,“ uvedl šéf poroty na adresu všech oceněných fotografií v této kategorii.

Talent roku

Talentem roku se stala Rakušanka Anita Kainrathová se svou fotografií „Žraločí školka“. Kainrathová vyfotografovala mláďata žraloka citronového v kořenovém systému mangrovů na Bahamách.

Foto: © Anita Kainrathová/UPY 2020

Žraločí školka - 1. místo v kategorii Talent (Bahamy)

„Stála jsem po kolena ve vodě, čekala na žraloky a snažila se udržet foťák rovně, zatímco se do mě zakusovali komáři. Zhruba po hodině se žraloci konečně ukázali a já mohla fotit,“ uvedla rakouská fotografka.

Vítěze dalších kategorií a fotografie umístěné v dalším pořadí si můžete prohlédnout v galerii. Organizátoři soutěže rovněž nabízejí svou ročenku ke stažení ve formátu pdf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám