Hlavní obsah

Pavián unesl malé lvíče a staral se o něj jako o vlastní. Přesto mládě nepřežilo

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědkem neobvyklé scény se minulý víkend stal v jihoafrickém Krugerově národním parku ředitel jedné ze safari společnosti Kurt Schultz. Jeden z paviánů unesl malé lvíče. Místo aby ho zabil, jak to mají paviáni ve zvyku, začal se o něj starat, jako kdyby to bylo mládě jeho vlastního druhu. Lvíče však nakonec bylo podle lidí v okolí spatřeno mrtvé.

Foto: Profimedia.cz

Mladý samec si lvíče nechal pro sebe

Článek

I když nejsou tyto velké opice na pravidelném jídelníčku těchto kočkovitých šelem, občas dochází mezi lvy a paviány k nemilosrdným střetům. Lvi uloví mládě nebo slabého jedince tlupy, paviáni zase unášejí a zabíjejí lví mláďata.

Svědkem jednoho takového únosu se stal minulou sobotu ráno Kurt Schultz, který si zajel do divočiny pořídit pár fotek. „Jel jsem po jedné ze silnic nedaleko Skukuzy, když jsem narazil na nepokojnou tlupu paviánů,“ napsal Schultz na stránce Latest Sightings, kam mohou lidé psát své zážitky z Krugerova parku.

Foto: Profimedia.cz

Paviáni lvíčata obvykle zabíjejí, tento samec se o něj ale začal starat.

Pak uviděl, že jedna z opic drží vyděšené lví mládě. Tlupa na něj zřejmě narazila, když hledala něco k jídlu. Paviány mládě brzy omrzelo a Schultz věděl, co přijde. „Za dvacet let, co provázím v jižní a východní Africe, jsem viděl paviány zabíjet levhartí mláďata a slyšel jsem, že totéž dělají i se lvíčaty,“ uvedl Schultz.

Lvíče bylo bez šance

Jenže jeden z paviánů se mláděte zmocnil. Vždy, když chtělo lvíče utéct, okamžitě si ho majetnicky přitáhl k sobě. „Nejprve jsem myslel, že jde o samici, ale pak se ukázalo, že je to mladý samec,“ žasl Schultz. Pavián si s mládětem vylezl na strom a pečlivě ho pročesával a tiskl k sobě.

Pytlák šel na nosorožce, napadl ho slon a sežrali lvi

Koktejl

Zhruba po hodině musel Schultz odejít. Po zveřejnění fotek si někteří vzpomněli na scénu ze Lvího krále, kdy mandril Rafiki zvedá nad hlavu malého lvíčka Simbu. Skutečnost se však od pohádek liší.

Foto: Profimedia.cz

S únosem lvíčete se i zkušený průvodce setkal za dvacet let kariéry poprvé.

Podle Schultze lvíče nemělo šanci přežít. I když vypadalo nezraněné, mohlo mít vnitřní zranění. Mláďata navíc potřebují často pít, a lvíče dozajista muselo být dehydrované. Tlupa paviánů je navíc příliš velká a lvice byly bez šance pokusit se mládě vybojovat zpět.

Lidé, kteří se pohybovali v oblasti, později serveru Latest Sightings řekli, že viděli lvíče mrtvé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám