Hlavní obsah
Pár pand červených přišel na svět už koncem června. Foto: Miroslav Brtnický

Pandí mláďata v Chomutově se brzy vypraví do výběhu

Pár pand červených v chomutovském zooparku bude mít brzy při procházkách ve výběhu roztomilý doprovod. Maiovi a Himalaye se totiž narodila dvě mláďata.

Pár pand červených přišel na svět už koncem června. Foto: Miroslav Brtnický
Pandí mláďata v Chomutově se brzy vypraví do výběhu

Pandí prckové přišli na svět už koncem června, do této doby je však chovatelé udržovali v co největším klidu. „Odchov u pand není otázka dnů či týdnů, venku se ukážou až tak po třech měsících, někdy i později,“ vysvětlil vedoucí zoolog parku Miroslav Brtnický.

Také proto ještě chovatelé ani neznají jejich pohlaví. Trpěliví návštěvníci mohli pandí mláďata poprvé zahlédnout 21. září při Mezinárodním dni pand červených, k němuž se zoopark připojil. „Měli jsme u výběhu pro návštěvníky povídání o pandách a mláďata pravidelně vykukovala z boudy a zase se schovávala,“ připomněl Brtnický osvětovou akci.

Nejblíž má k pandám chovatelka Alena Fričová, ale i ona mláďata kontrolovala s maximální opatrností. Nechtěla rozrušovat samici Himalayu, která se o mláďata stará. „Když odchov probíhá bez problémů, není třeba nějak zasahovat. Matka Himča se stará dobře, malé pořád kojí a všechno jde zatím skvěle,“ shrnula chovatelka.

Jde o druhá mláďata pand červených, která se v chomutovském zooparku narodila. „Pandy jsou velice oblíbené a vidět celou rodinku lézt po stromech ve výběhu bude pro návštěvníky určitě zážitek,“ poznamenala ředitelka zoo Věra Fryčová.

S velkými pandami nejsou příbuzné

Stejně jako jejich o tři roky starší sourozenci budou malé pandy příští rok umístěny do jiných zoologických zahrad. „Bude to po dohodě s koordinátorem chovu, protože pandy červené jsou ohroženým druhem,“ připomněla Fryčová.

Panda červená není se známější bílo-černou pandou velkou blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života. Byla dokonce objevena o 50 let dříve a dala tak svému zvířecímu rodu jméno. Jsou to šelmy, ale živí se hlavně bambusovými výhonky. Jejich populace klesla za posledních dvacet let na polovinu (počet se odhaduje na méně než 10 tisíc jedinců, z toho jen necelá čtvrtina žije ve volné přírodě).

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků