Hlavní obsah

Pandemie koronaviru zabíjí také rybičky. Jinak, než byste čekali

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koronavirovou pandemií jsou spojeny také věci, které na první dobrou nejsou až tak patrné. Zvýšené používání dezinfekčních prostředků může mít neblahý vliv třeba na akvarijní rybičky, které patří mezi nejčastěji chovaná domácí zvířata.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přijde smutný pán do zverimexu a říká, že jeho zlatá rybka se chová divně. Ne, to není začátek anekdoty, ale úterní případ z Austrálie. Manažerka prodejny vysvětlila majiteli, že jeho rybička se pravděpodobně otrávila alkoholem, který se do akvária dostal z dezinfekce na ruce, která se nyní hojně používá jako prevence proti nákaze koronavirem.

Případ jednoho majitele však není pouhou kapkou v moři. „U nás v obchodě jsme zaznamenali mnoho mrtvých ryb, než jsme si uvědomili, čím to je,” přiznává manažerka chovatelských potřeb v Sydney.

Do akvária bez dezinfekce

Zvýšené hygienické nároky si vyžádaly používání vyššího množství dezinfekcí, které v sobě obsahují alkohol. „Nejdříve nás to nenapadlo, ale pak jsme si uvědomili, že někteří naši zaměstnanci si nejdřív vydezinfikují ruce, než jdou čistit akvária,” vysvětluje manažerka, která apeluje na majitele rybiček, aby si ruce dezinfikovali až po vyčištění akvárií.

Déšť vytopil na Slovensku syslí kolonii. Promočená zvířata měla štěstí

Koktejl

„Tou dezinfekcí prostě kontaminujete vodu. Je to nebezpečné pro většinu zvířat, ryby jsou však velmi náchylné,” doplňuje manažerka. U větších zvířat, které pozřou menší dávky toxických látek, se může objevovat zvracení, problémy s pohybem, změna tělesné teploty či dýchací problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám