Hlavní obsah

Obtloustlý medvěd terorizuje kalifornské městečko

Obyvatele kalifornského městečka South Lake Tahoe trápí nájezdy obtloustlého medvěda baribala, který se už několik měsíců vydává hledat potravu k místním domům a zanechává za sebou nemalé škody. Od těchto návštěv jej neodradily ani sirény či paralyzéry a úřady nyní situaci považují za natolik nebezpečnou, že nevylučují ani usmrcení zvířete.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd váží přes dva metráky.

Článek

Více než 200 kilogramů vážícímu černému medvědovi místní říkají Hank the Tank („tank Hank“). Na policii se kvůli němu od loňského léta obrátili více než 100krát a do minulého týdne měl na kontě vniknutí do nejméně 28 domů v komunitě u jezera Tahoe na severovýchodě Kalifornie. Jeho fyzické dispozice mu umožňují překonávat okna, dveře i vrata od garáží, uvedl deník New York Times.

Místní policisté a pracovníci kalifornského Úřadu pro ryby a divokou zvěř se pokusili medvěda zastrašit sirénami, elektrickými paralyzéry, paintballovými i jinými projektily, nic ale nezabralo. „Je snazší najít si zbytky pizzy než jít hledat do lesa,“ řekl NYT o chování baribala mluvčí úřadu pro správu fauny Peter Tira.

Foto: Profimedia.cz

Potravu hledá v blízkosti lidských obydlí.

Problémy s Hankem v South Lake Tahoe začaly v červenci. To je přibližně období, kdy černí medvědi začínají ve velkém přijímat kalorie v přípravě na zimní spánek, uvádí americká správa národních parků. Hankovy návštěvy ale pokračovaly i po příchodu zimy, což místní činitele přivedlo k závěru, že se ke spánku nikdy neuložil, řekl Tira. Medvědi někdy zimní spánek vynechávají, mají-li kontinuální přístup k potravě.

Podle kalifornských expertů tak Hankova hmotnost narostla až na přibližně 225 kilogramů, což z něj činí „mimořádně velkého“ jedince. Podle mluvčího Tiry je zároveň „potenciálně nebezpečný“. „Je to medvěd, který ztratil jakýkoli strach z člověka,“ uvedl.

Soutěž o nejtlustšího medvěda vyhrál vychytralý senior

Koktejl

Úřady na nenasytné zvíře tento měsíc nastražily past, medvěd se ale nechytil, a tak se diskutuje o dalším postupu. Uvažuje se o přesunu Hanka na jiné místo, podle Tiry jsou ale všechny rezervace pro medvědy příliš plné, zatímco vypuštění medvěda v jiné oblasti by mohlo znamenat opakování stejných problémů. Jako „poslední možnost“ si úřady nechávají uspání Hanka.

To si ale mnozí obyvatelé South Lake Tahoe nepřejí, řekla Ann Bryantová, která vede organizaci na pomoc divokým zvířatům se sídlem v nedalekém Homewoodu. Lidé podle ní Hanka popisují jako „něžného a milého“ a říkají, že když pronikne do nějakého domu, mnohem víc jej zajímá jídlo než případní obyvatelé. „Jen tam sedí a jí,“ řekla Bryantová.

Reklama

Výběr článků

Načítám