Hlavní obsah

Soutěž o nejtlustšího medvěda vyhrál vychytralý senior

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční soutěž o nejtlustšího medvěda, kterou pořádá aljašský Národní park Katmai, přitahuje každým rokem stále víc a víc fanoušků. Ti mohou hlasovat o tom, který z pozorovaných medvědů vyhraje soutěž o nejtlustšího medvěda. Letos se již počtvrté stal vítězem medvědí veterán Otis.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Soutěž o nejtlustšího medvěda vyhrál pětadvacetiletý OtisVideo: Reuters

 
Článek

Nabírání váhy před zimním spánkem je hlavní podzimní činností medvědů. A jsou v tom opravdu dobří, medvědi hnědí během jednoho dne dokážou přibrat až 1,8 kilogramu. Zaměstnanci parku Katmai během sezony fotí medvědy v parku a dokumentují jejich změnu váhy od jarních pohublých střízlíků až po téměř půltunové tlouštíky.

V rámci popularizace parku a ochrany přírody (a medvědů zvlášť) proto už roky probíhá soutěž, kde diváci hlasují o nejtlustšího medvěda. V posledních letech si i díky vlivu sociálních sítí získala soutěž nesmírnou oblibu, v letošním ročníku hlasovalo přes 800 tisíc fanoušků.

Foto: Profimedia.cz

Otis, vítěz letošního ročníku soutěže o nejtlustšího medvěda, na lovu

Medvědi se „utkávají“ formou sportovního pavouka, přičemž rozhoduje popularita daného medvěda, a nikoliv pouze samotná hmotnost, která ostatně může být pouze odhadovaná. Letošní ročník proto ovládl medvěd hnědý jménem 480 Otis, který ve finále porazil 151 Walkera (celým jménem 151 Walker the Baron of Beardonkadonk), přestože Walker dosáhl podle odhadu odborníků hmotnosti 453 kilogramů a Otis „pouze“ 408 kilogramů.

Jenže Otis je miláčkem publika. Jde o medvědího seniora, který je oproti ostatním medvědům v silné nevýhodě. Prvně byl pozorován v roce 2001 a park odhaduje jeho stáří na minimálně 25 let. Jedná se o jednoho z nejstarších medvědů v parku.

Jako takový nemá v konkurenci mladších a silnějších medvědů šanci v souboji o nejlepší místa, kde by mohl lovit lososy. Ti jsou pro medvědy v Bristol Bay, kde se národní park nachází, hlavním zdrojem potravy.

Míče kopnutého do autu se zmocnili hraví medvědi

Koktejl

Otisovi chybí dva tesáky a zbytek zubů rozhodně není v dobré kondici. Jenže sílu nahradil obrovskou zkušeností. Když jde o lov lososů, není vychytralejšího medvěda. „Otis vypadá, jako že si dává šlofíka nebo prostě nedává pozor, ve skutečnosti však většinu času pozorně sleduje hladinu. Má tak relativně vysokou úspěšnost lovu,“ uvedl ve svém prohlášení park.

Není tedy divu, že se Otis stal již počtvrté vítězem. Předtím zvítězil v letech 2014, 2016 a 2017. Po medvědí legendě je pojmenován fond na výzkum a ochranu medvědů, který dokázal vybrat již 230 tisíc dolarů (zhruba 5 milionů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám