Hlavní obsah

Obřího slaměného kozla se podařilo po pěti letech znovu spálit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to ve švédském městě Gävle už dlouholetá tradice. Každoročně tu je před vánočními svátky postaven obří slaměný kozel, místní se ho pokouší zničit (nejlépe spálit) a úřady zase ochránit. I letos byl na náměstí vztyčen kozel o výšce bezmála 13 metrů. Po pěti letech se ho povedlo zničit, kdosi ho v pátek časně ráno zapálil.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční slaměnou kozu se letos po dlouhé době podařilo tradičně zničit.

Článek

Úřady informovaly, že již zadržely čtyřicátníka, který se v blízkosti kozla v pátek v časných ranních hodinách pohyboval a dle svědků působil podezřele. Zda jde opravdu o pachatele, odhalí až následující dny.

Slamění kozli jsou pozůstatkem předkřesťanských tradic a lidé ve Švédsku si je vyráběli u příležitosti zimního svátku Yule. Vyrábí si je dodnes, obří kozel ve městě v Botnickém zálivu je však speciální. Nikoliv svou velikostí, ale historií.

V roce 1966 byl slaměný kozel v rámci marketingové kampaně vztyčen v Gävle poprvé. Místním se příliš nelíbil a shořel na Nový rok.

Foto: Profimedia.cz

Veškeré pokusy úřadů kozu ochránit berou místní spíše jako výzvu.

Jak připomíná agentura Reuters, během dalších let byl kozel přejet autem, rozstřílen ohňostrojem či jednoduše rozmlácen holemi. V dalších letech pokusy o zničení zahrnovaly hackování bezpečnostních kamer či plán na „únos“ helikoptérou. Britští sázkaři dokonce vypisují kurzy, zda kozel „přežije“ svátky.

Místní úřady se snaží kozla uchránit. Město najímá hlídače, instaluje kamery či natírá kozla zpomalovači hoření. Zdá se však, že o to víc to berou místní jako výzvu – kozla se jim povedlo zničit celkem v 35 případech.

Radní z Osla projednají nápravu ostudy s vánočním stromem pro Londýn

Koktejl

Jeden z nejznámějších pokusů pochází z roku 2005, kdy dva muži v kostýmech Santa Clause a Perníčka zapálili kozla vystřelením několika zápalných šípů. Nikdy nebyli dopadeni. Letošní spálení kozla přerušilo úspěšnou sérii úřadů, povedlo se ho spálit po pěti letech.

Pozn. redakce: V článku jsme opravili fakt, že se nejedná o tradiční vánoční kozu ale o vánočního kozla. Symbol kozla je ve skandinávských zemích spojován s vozem boha Thóra, který byl tažen kozly jménem Tanngnjóst and Tanngrisni (Skřípející zuby a Cenící zuby). Laskavým čtenářům děkujeme za upozornění. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám