Hlavní obsah

Radní z Osla projednají nápravu ostudy s vánočním stromem pro Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když byl na Trafalgarském náměstí v Londýně odhalen vánoční stromek, který již tradičně připlul do Anglie z norského hlavního města Osla, ptali se někteří Britové, zda náhodou není jejich země s Norskem ve válce. Nyní radní z Osla hodlají projednat, jak ostudu napravit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 24 metrů vysoký vánoční strom, který poslalo Norsko do Londýna, sklidil kritikuVideo: Reuters

 
Článek

Tradice, která velí, že Oslo každý rok posílá vánoční strom do Londýna na Trafalgarské náměstí, začala v roce 1947. Měla být výrazem vděčnosti severské země za podporu, které se jí od Británie dostalo během druhé světové války.

I letos se Britové těšili, až se na nejslavnějším londýnském náměstí rozsvítí 24 metrů vysoký vánoční strom. Taky se jich na slavnostní událost sešlo tolik, kolik jen protiepidemická opatření dovolovala. Když ale k odhalení skutečně došlo, ptali se někteří z nich, zda náhodou není Británie s Norskem ve válce.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí bude sloužit dobré věci

Vánoce

Strom totiž zrovna dvakrát reprezentativně nevypadal. Vypelichaný, polomrtvý, šišatý, to byla přízviska, která ke kondici vánočního stromu z Norska přiřazovali Britové. Z velkého nadšení se tak stalo velké zklamání.

To, že stav doručeného stromku byl žalostný, uznala i norská strana. Radní Osla se proto sejdou, aby vyřešili, jak situaci napravit. Shoda mezi nimi nepanuje. Zatímco liberální koalice by ráda případně poslala do Anglie nový strom, konzervativní opozice má obavy, že by nemusel dorazit včas. Navrhuje tedy, aby Oslo poslalo Londýnu peníze, aby si mohl sehnat na Trafalgarské náměstí reprezentativní strom z Anglie.

Reklama

Výběr článků

Načítám