Hlavní obsah

Největší písečný ostrov změnil jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší písečný ostrov na naší planetě, který je na seznamu světového dědictví UNESCO, byl minulý týden slavnostně přejmenován. Dřívější název Fraser se změnil na domorodé aboridžinské K'gari, což znamená ráj.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Fraser nese nyní domorodý název K'gari, což znamená ráj

Článek

Lidé kmene Butchulla, aboridžinského etnika žijícího na ostrově, vedli kampaň za změnu názvu ostrova celé roky. Název Fraser se totiž odkazuje k Elize Fraserové, na kterou Butchullové nemají dobré vzpomínky.

Manželka skotského kapitána Jamese Frasera totiž spolu se svým chotěm plula po moři a jejich loď 22. května 1836 ztroskotala na útesech stovky kilometrů severně od K'gari. Spolu s posádkou se na záchraných člunech dostali až na ostrov, značně vyhladovělí a zmožení dlouhou cestou. Elizu Fraserovou pak podle jejích tvrzení zajali Butchullové a jejího muže nechali zemřít hlady. Tato tvrzení, která byla v rozporu se zkušenostmi zbytku výpravy a také zcela odlišná od zkušeností z předchozích setkání s domorodci, vedla k masakru kmene Butchulla.

Maorská strana chce přejmenovat Nový Zéland

Koktejl

Při ceremoniálu přejmenování ostrova se na jednom místě minulou neděli sešli starší kmene Butchulla spolu s představiteli australské vlády. Ministryně životního prostředí státu Queensland prohlásila, že nové jméno je první krok, kterým dojde k nápravě křivd, které se staly na domorodcích.

Přejmenovávání se přitom netýká jen světoznámého ostrova. Už dříve byly přejmenovány menší ostrovy v Queenslandu a řada míst v národních parcích tohoto australského státu na původní aboridžinské názvy.

Reklama

Výběr článků

Načítám