Hlavní obsah

Naivní ženě zůstal místo doživotního bohatství starý mosazný zvonek

Novinky, nčs

Sníte někdy o tom, že byste byli milionáři? Zcela reálné sny musí mít seniorka z Velké Británie, které byl v roce 1967 zdarma nabídnut obraz Paysanne Devant Une Chaumière od Vincenta van Gogha. Místo obrazu, který má dnes hodnotu milionů, si však Britka Gaye Horrellová vybrala od příbuzných mosazný zvonek, napsal britský The Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Dílo Vincenta van Gogha Paysanne Devant Une Chaumière (Rolnice před chalupou)

Článek

K velkému bohatství mohla žena přijít koncem šedesátých let minulého století. Tehdy se sourozenci jejího tehdejšího manžela ptali, zda bude mít zájem vzít si něco z farmy, kterou se hodlají prodat. Na zdi viselo právě dílo van Gogha z roku 1885, o kterém se však rodina domnívala, že nemá žádnou hodnotu. Horellová si tak vybrala raději mosazný zvonek v hodnotě několika liber.

Zbraň, která ukončila život malíře van Gogha, půjde v Paříži do dražby

Muži

„Ten obraz mě hned zaujal. Líbil se mi, ale byl poškozený. Švagr říkal, že se na něj mám vykašlat, že nemá žádnou hodnotu a mám si vzít raději něco jiného. Tak jsem odešla s mosazným zvonkem,” vysvětluje 76letá Horellová, která dnes žije s jiným manželem.

Obraz byl toho roku prodán za několik liber v místní aukci, poté se však začaly dít věci. O několik let později jej koupil za 45 liber (1300 korun) v londýnském obchůdku jistý Luigi Grasso, jenž obraz zrestauroval a všiml si, že je na něm originální podpis umělce.

Brit se řítil s dětmi po dálnici stovky kilometrů. Kvůli levnějšímu chlebu

Koronavirus

Ještě toho roku jej Grasso prodal za 100 tisíc liber (tři miliony korun). V roce 2001 jej koupil americký sběratel za 1,5 milionu liber (45 milionů korun) a minulý měsíc se obraz prodal v aukci za 13 milionů liber (400 milionů korun).

„Bylo mi několikrát doporučeno, abych na to nemyslela a nechala to být. Stejně s tím dávno nic nemůžu udělat. Byla jsem prostě naivní,” přiznává Horellová, která při troše štěstí mohla být většinu života zajištěná. „Dalo mi to tvrdou lekci,” dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám