Hlavní obsah

Na Jurském pobřeží v Anglii se zřítil útes do moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovská masa hlíny a kamení se minulý týden s ohlušujícím rachotem sesula do moře. Útesy Jurského pobřeží na jihu Anglie nejsou obydlené, podle odborníků však šlo o největší sesuv v této oblasti za posledních 60 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Británii se zřítil do moře masivní kus svahu na Jurském pobřeží Video: Reuters

 
Článek

Útes spadl do moře minulé pondělí nedaleko vesničky Seatown v anglickém Dorsetu. Pracovníci místního přírodního parku celý následující den zajišťovali okolí. Ve vodě skončily kusy skály velikosti osobního vozu.

Místní úřady varovaly obyvatele, aby se k místu nepřibližovali. Přesto sesuv více než 130 metrů vysokého útesu do okolí přilákal řadu zvědavců, kteří přišli v naději, že naleznou náhle odkryté fosilie.

Během pár vteřin skončila v Číně pod masou kamení část vesnice

Svět

„Sesuvy na Jurském pobřeží často odhalí spoustu skvělých kamenů a fosilií, proto je toto pobřeží tak známé,“ uvedl místní geolog Richard Edmond.

Podle odborníků byl sesuv přirozeným procesem, napomohly mu i silné deště z poslední doby. „Podle záběrů byl tohle mimořádně velký sesuv a další asi přijdou. Je tam prasklina na západní straně útesu. Je to hodně prudký útes,“ uvedl Edmond.

Reklama

Výběr článků

Načítám