Hlavní obsah

Během pár vteřin skončila v Číně pod masou kamení část vesnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během několika sekund pohřbila uvolněná masa kamení a půdy část vesnice poblíž města Ťin-čung v provincii Šan-si na severu Číny. Zničeny byly i obytné domy, žádné lidské oběti ale nejsou hlášeny, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sesuv půdy pohřbil část čínské vesniceVideo: Newsflare, AP

 
Článek

K sesuvu došlo 4. března, záběry valící se masy poskytnuté místními médii publikovala AP v úterý.

Agentura uvádí, že podle svědectví z místa kamení a hlína zasypaly domy a stovky přístřešků pro zvířata. Na místo vyrazili záchranáři, ale žádné lidské oběti nejsou hlášeny. Vyšetřování případu pokračuje.

Čína patří mezi země s relativně častými sesuvy půdy. Podle odborníků jim nahrávají horniny, jimiž je místo tvořeno, a to, jak jsou narušeny. Záleží také na reliéfu krajiny, převýšení a nezanedbatelná je také lidská činnost, kdy se například při důlní činnosti či pokládce kabelů a potrubí prostředí destabilizuje.

Rozhodujícím faktorem bývá pak nasycenost půdy vodou. K sesuvu dochází, jakmile v takové oblasti spadne větší množství srážek.

Obří kusy uvolněné skály se prohnaly mezi domy v Číně. Tři zničily

Svět

K oblastem, které patří k nejohroženějším z hlediska sesuvů půdy, patří zejména ty, jimiž prochází výrazná horská pásma.

Celá městská prefektura Ťin-čung má rozlohu 16 408 čtverečních kilometrů a v roce 2010 v ní žilo přes 3,2 milionu obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám