Hlavní obsah

Muže s Downovým syndromem zatracovali. Teď je z něj úspěšný sportovec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brit Dan McGauley trpí Downovým syndromem. A přestože mu lékaři prakticky nedávali šanci na normální život, je z 31letého muže několikanásobný zlatý medailista Velké Británie v takzvaném powerliftingu neboli silovém trojboji. Další úspěch by si letos chtěl dovézt z Austrálie.

Foto: Profimedia.cz

Dan McGauley se svou matkou Judith, která díky synovým úspěchům začala rovněž s powerliftingem.

Článek

Lékaři v minulosti McGauleyho rodičům řekli, že jejich syn nikdy nebude kvůli svému postižení přínosem pro společnost. Brit navzdory zatracování zažívá sportovní úspěchy, přestože podstoupil i dvě operace srdce, neslyší na levé ucho a trpí autismem.

„Má toho za sebou spoustu. Lékaři mu řekli, že další operaci srdce by nepřežil. Byl dočasně na vozíčku a podstoupil asi 40 operací kvůli uším,“ uvedla pro server Metro jeho matka Judith. „Lékaři ho zatracovali. Teď je na pódiu a zpívá národní hymnu. Někteří lidé tvrdí, že je tváří powerliftingu, má obdivovatele z celého světa,“ doplnila McGauleyová.

Hendikepovaný muž vyhrál zlaté medaile v rámci Speciální olympiády a Her Commonwealthu, což je označení pro britské společenství národů. V rámci první zmíněné soutěže se stal světovým šampionem v kategorii do 59 kilogramů, upřesňuje Mirror.

Ukázka správného jídelníčku pro amatérské sportovce

Recepty

„Dan musí dřít dvojnásobně oproti běžným zdravým lifterům. Trénuje třikrát týdně a o víkendech má osobní tréninky,“ vysvětlila jeho matka.

Začala rovněž závodit

Zvedání činek si muž oblíbil před deseti lety, když začal navštěvovat posilovnu, aby zhubnul. „Chtěli jsme, aby chodil po běžeckém pásu, ale on si hned zamiloval zvedání vah. Trenér mu nabídl koučink a Dana to ihned nadchlo. Líbí se mu, jak je to repetitivní, posilovna je jeho útočištěm,“ dodala McGauleyová.

Tu syn svými výkony inspiroval k tomu, aby rovněž začala závodit v powerliftingu. Na posledních Hrách Commonwealthu v Kanadě a Jihoafrické republice vyhrála zlaté medaile ve svojí kategorii.

Powerlifting se skládá ze tří disciplín. Jsou jimi dřep, mrtvý tah a bench-press neboli tlak na lavici. McGauley aktuálně zvládá dřepovat se 120 kilogramy, na bench-pressu zvedá 90 kilogramů a na mrtvém tahu 117,5 kilogramu.

Banksyho dívka s diamantem se vydraží za desítky milionů

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám