Hlavní obsah

Meghan u soudu s bulvárem nemluvila pravdu, teď může prohrát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky trvající právní bitva mezi vévodkyní Meghan a vydavatelstvím Associated Newspapers ohledně narušení soukromí má další dějství, ze kterého manželka prince Harryho nevyšla bez poskvrny. Ukázalo se totiž, že Meghan věděla, že dopis jejímu otci může uniknout na veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Meghan v talkshow Ellen DeGeneresové.

Článek

Soudní spor se točí okolo dopisu, který Meghan napsala svému otci Thomasi Markleovi v roce 2018 a ve kterém mu sdělovala osobní věci včetně toho, že jejich vztah je ukončen. Značnou část soukromého dopisu pak otiskly britské bulvární servery MailOnline a Mail on Sunday.

Vévodkyně Meghan následně jejich vydavatele zažalovala kvůli narušení soukromí, jelikož dopis ryze soukromý byl. Letos v únoru spor o ochranu soukromí vyhrála. Britský soud prvního stupně tak rozhodl ve zkráceném řízení na základě toho, že vydavatel podle soudce neměl reálně vyhlídky na úspěch.

Díky tomu nedošlo ani ke svědeckým výpovědím. Vydavatel se nicméně odvolal. Tvrdil, že Meghan dobře věděla, že obsah dopisu může uniknout, a tudíž od počátku mohla předpokládat, že psaní nebude zcela soukromé.

Vévodkyně Meghan uspěla s žalobou na bulvár

Koktejl

Meghan následně mimo jiné prostřednictvím svých advokátů sdělila, že obsah dopisu nekonzultovala se svými poradci. Jenže jak uvedl deník Guardian (a s ním další britská média), vše změnila výpověď devětatřicetiletého Jasona Knaufa, někdejšího důvěryhodného poradce a bývalého šéfa komunikace Harryho a Meghan.

Na komunikaci prý pouze zapomněla

Knauf uvedl, že obsah dopisu s ním Meghan konzultovala a zároveň připustila možnost, že by mohl uniknout na veřejnost. Dosvědčuje to jejich komunikace přes e-maily a SMS.

„Upřímně, Jasone, cítím se fantasticky. Jestli to vypustí (Thomas Markle – pozn. red.), tak to bude na jeho svědomí. Svět se alespoň dozví pravdu. Slova, která bych nikdy nemohla vyslovit veřejně,“ stojí v jednom z e-mailů, které Meghan napsala Knaufovi.

Harry s Meghan opět klesli v žebříčku oblíbenosti členů královské rodiny. Nejhorší ale nejsou

Koktejl

Dále Meghan mimo jiné Knaufovi sdělila, že dopis adresovala „tatínkovi“, aby to v případě úniku „víc tahalo za srdce“. „Vše, co jsem navrhla, je s vědomím, že by to mohlo uniknout,“ píše dále vévodkyně.

Meghan své pochybení přiznala a minulý týden se soudu omluvila. Záměrně prý nelhala, na komunikaci s Knaufem podle svého prohlášení pouze zapomněla.

Nový soud může dopadnout všelijak

I když sama dopis plný osobních vyznání a odsudků chování svého otce nevypustila, už jen fakt, že Meghan věděla o tom, že dopis může uniknout, představuje pro právníky vévodkyně vážný problém.

Vydavatel Associated Newspapers se snaží dokázat, že vévodkyně nemá žádné automatické právo na soukromí ohledně dopisu i vzhledem k tomu, že poskytovala informace ze svého života svým životopiscům.

Nová kniha popisuje vztahy Harryho a Meghan s královskou rodinou

Koktejl

„Je nepravděpodobné, že by to soud považoval za křivou výpověď, protože soudci se snaží vyvarovat toho, aby označovali lidi za lháře. Ale pokud soudci dojdou k závěru, že to, co vévodkyně nyní přiznala, je pro případ zásadní, je možné, že nařídí nové slyšení před jiným soudcem,“ uvedl pro deník Telegraph nejmenovaný právní zástupce Buckinghamského paláce.

Odvolací soud již uvedl, že si rozsudek vyžádá čas. Pokud však nařídí nový proces, již se nejspíš nebude rozhodovat ve zkráceném řízení a vévodkyně i ostatní zainteresované strany budou muset před soudem vypovídat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám