Hlavní obsah

Lyžaři se potkali se zpomalenou lavinou, jen se jí smáli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s lavinami většinou lidi napadne ohromná síla, dynamika a rychlost. Ale zdaleka ne všechny laviny jsou takové. Přesvědčit se o tom mohli lyžaři na nejvyšší hoře Britských ostrovů Ben Nevis, když potkali zpomalenou lavinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lyžaři se v Británii potkali s pomalu se valící lavinouVideo: Reuters

 
Článek

Když vidíte sesouvající se sníh na horách, je to signál k tomu, že byste urychleně měli hledat cestu do bezpečí. Parta lyžařů kolem Alistaira Todda se na skotské hoře Ben Nevis nenechala před několika dny ničím takovým rozhodit. Naopak, místo paniky se začali lavině smát.

Lavina se totiž pohybovala opravdu pomalou rychlostí. A spíš než jako dynamický sesuv sněhu vypadala jako poklidná pomalu se šinoucí říčka. Lyžaři se tak zasmáli a stoupali k vrcholu dál.

V Jeseníkách spustili z recese vlek. Lyžují tam desítky lidí

Domácí

„Poslední, co bych očekával, že uvidíme, je tahle lavina jak ze zpomaleného filmu,“ svěřil se pro stanici BBC Al Todd. Uvedl, že celé představení trvalo asi 30 minut, kdy se sníh pomalu šinul do údolí. Lavinové nebezpečí přitom hlášeno nebylo, to většinou bývá na 1343 metrů vysoké hoře a v okolí od zimy do dubna. V půlce května se nic takového očekávat nedá.

Tyto „zpomalené“ laviny jsou poměrně vzácné. Musí se potkat hned několik věcí, od okolní teploty, přes konzistenci sněhu i po specifický úhel svahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám