Hlavní obsah

Kotě se narodilo se dvěma obličeji, tlamičky se kočkovaly

Novinky, tcs

Janus byl římský bůh se dvěma tvářemi. Po něm se jmenují kočky, které se narodí s chorobou zvanou diprosopus (neboli kraniofaciální duplikace). K jednomu takovému případu byl zavolán veterinář Ralph Tran ze San Diega. Většina takových koťat nepřežije pár minut, v tomto případě se však mělo kotě čile k světu, a tak se ho Tran ujal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kotě se dvěma tvářemi dostalo jméno DuoVideo: Caters News / Duo the two-faced cat , AP

 
Článek

Před čtyřmi měsíci byl veterinář přivolán k porodu kočky. Zjistil, že jedno z koťat se narodilo se vzácnou poruchou. Tran, zkušený veterinář a specialista na kočky, se domníval, že stejně jako u většiny podobných případů bude kotě žít maximálně pár hodin.

„Když se narodilo, matka ho okamžitě odmítla a neumělo přijímat mléko z láhve,“ uvedl veterinář. Kotě si vzal k sobě, aby mu co nejvíce ulehčil hodiny, které kotěti ještě na světě zbývaly.

Jenže k Tranovu údivu kotě přežilo několik prvních kritických dní. Pak už se začalo projevovat jako všechna ostatní koťata. „Jeho život není příliš odlišný od života ostatních koček – jí, spí, hraje si s hračkami,“ uvedl Tran. Kotě pojmenoval Duo.

Tele se narodilo s pátou nohou na hlavě

Koktejl

Duo má dva čumáčky, dvě tlamičky a čtyři oči, dvě vnitřní mu ale srostly do jednoho. Největším problémem kotěte stále zůstává jídlo. Kotě totiž neví, kterým obličejem jíst. „Obě tlamičky pak soupeří o jídlo a většina ho pak skončí ve třetím oku nebo na přední části hlavy, kterou má teď Duo úplně lysou,“ napsal Tran na sociálních sítích.

Kotě nyní čeká operace srostlých očí. Kromě toho se vyvíjelo pomaleji než normální kočky, a zda přežije další měsíce, není vůbec jisté. Tran doufá, že ano, podobně jako se to povedlo kočce pojmenované Frank and Louie, která se s dvěma obličeji dožila 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám