Hlavní obsah

Kosatka, která za sebou dva týdny tahala mrtvé mládě, znovu porodila

Novinky, Matěj Pálka

V roce 2018 celý svět sledoval smutný příběh, jak za sebou kosatka Tahlequah tahala celých 17 dní mrtvé mládě. Byl to příběh utrpení a zmaru. Letos se však tomuto kytovci narodil zdravý potomek. A vědci začínají živit naději, že se věci obrací k lepšímu.

Foto: Profimedia.cz

Kosatka, která 17 dní za sebou táhla mrtvé mládě, znovu porodila.

Článek

Kosatka, kterou vědci označují evidenčním kódem J35, ale veřejnosti je spíš známá pod jménem Tahlequah, se stala v roce 2018 symbolem krize tzv. Jižní komunity kosatky dravé. Své mládě tahala mrtvé celých 17 dní. Nyní se stala znovu matkou.

Přivedla tak do kosatčí komunity nového, 73. člena. A pro vědce tím přinesla naději, že ohrožené stádo by se mohlo vzmoci. „Mám ohromnou radost, že porodila živé mládě a že to mládě žije. Teď jsme všichni mimořádně napjatí, jak to dopadne,“ svěřila se pro The Independent Deborah Gilesová, výzkumnice z Centra ochrany přírody ve Washingtonu.

Turistům se podařilo něco, na co vědci čekají celou kariéru. Spatřili bílou kosatku

Koktejl

Pro jižní stádo se totiž jinak situace nevyvíjí dobře. Ještě v roce 2015 čítala komunita 88 jedinců. Příběh Tahlequah, která 17 dní táhla svého mrtvého potomka a uplavala s ním skoro dva tisíce kilometrů, se stal symbolem útrap, se kterými se kosatky potýkají.

Nová naděje

Jako Jižní komunita kosatky dravé bývá označován klan kosatek žijící v Sališském moři ve státě Washington. Skládá se ze tří stád. Každé stádo má vlastní charakteristický dialekt, některá volání jsou společná pro všechna tři stáda. Stáda se většinou pohybují kolem amerických států Washington a Britská Kolumbie. Velryby se ovšem potýkají s nedostatkem potravy, znečištěním prostředí i hlukem z proplouvajících lodí. Asi 40 procent mláďat se nedožije prvního roku života.

Kosatky urazí tisíce kilometrů. Plavou s kůží na trh

Věda a školy

Mládě označené číslem J57 se však má čile k světu a vědci věří, že by se mohlo jednat o symbol obnovení komunity. „Mládě vypadalo, že je statné a zdravé,“ svěřil se Ken Balcomb z Centra pro výzkum velryb. Tahlequah navíc byla spatřena ve společnosti dvou dalších kosatek, přičemž obě byly březí.

Reklama

Výběr článků

Načítám