Hlavní obsah

Japonci vynakládají na péči o stárnoucí psy majlant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čieko Ušijamová chodí k doktorovi každé dva týdny a měsíčně vydá za lékařskou péči v přepočtu minimálně 5000 korun. Neléčí se ale ona, nýbrž Pepe, její dvanáctiletý trpasličí psík, který má nemocné srdce.

Článek

Počet starých psů v Japonsku prudce stoupl - stará je teď celá polovina psí populace v zemi. Důsledkem tohoto trendu je záplava nových výrobků a služeb, za které jsou majitelé psů více než ochotni tvrdě platit.

"Pepe je členem rodiny, takže o něj samozřejmě budu pečovat až do jeho smrti," říká 56letá Čieko. "Ale léky a cesty do nemocnice samozřejmě dost stojí a taky o něj máme starost. Není to nic jednoduchého."

Čieko a další "pejskaři" mají nyní, pokud jde o péči o zvířecího mazlíčka, na výběr. Prodávají se plenky pro psy neschopné udržet moč, k mání jsou lázně a horké prameny, speciální strava a dokonce i "kolečková křesla" - systém koleček pro psy, jejichž zadní nohy už neunesou jejich váhu.

"Sumy, které lidé vynakládají na své zvířecí miláčky, rostou a stále více lidí s nimi chce být až do smrti," konstatuje přední badatel výzkumného ústavu v Tokiu.

Ačkoliv nejsou k dispozici přesná čísla, průměrná domácnost s jedním psem vynaloží podle Sdružení výrobců potravin na své zvířátko ročně 120 000 jenů (přes 24 000 korun).

Domovy důchodců pro psy

Staří hlídací psi, kteří už jsou příliš slabí na to, aby plnili své povinnosti, mohou dokonce dožít v jednom ze dvou domovů důchodců.

V minulosti považovali Japonci psy především za hlídače, přičemž mnozí z nich byli bez ohledu na počasí opuštění přivazováni venku. Ale s klesající porodností, lidskou dlouhověkostí a měnící se strukturou rodiny žije stále více lidí osaměle, a proto se ze psa stává člen rodiny.

"V minulosti žily i tři generace v jednom domě, ale to už je teď vzácností," říká tokijský veterinář Munenori Ito. "A tak si nyní víc lidí pořizuje zvířecí mazlíčky, kteří jim vracejí pocit tepla domova."

127 miliónů Japonců vlastnilo v roce 2005 odhadem 13 miliónů psů. Jak populace stárne, psů přibývá. Nejvíce majitelů psů v Japonsku tvoří padesátníci a šedesátníci. Více než polovině těchto zvířat je sedm let a víc, což veterináři považují za stáří. Psi staří 15 let nejsou výjimkou a někteří se dožívají úctyhodného věku jako 17 let - což jsou ve světě lidí staletí.

Často je jak pes, tak jeho majitel starý. "Znám některé staré dvojice, které o svého psa pečují jako o dítě," říká 58letá Jukiko Andová, jejíž fena aljašského malamuta Bianca pošla před dvěma roky ve věku 13 let. "Ale nakonec se dostanou do bodu, kdy začínají přemítat nad tím, kdo z nich zemře dřív, zda oni, nebo pes."

Za dlouhověkost psů může lepší strava

Jedním z důvodů, proč psi žijí nyní déle, je lepší strava. Zverimexy jsou plné speciálních potravin pro malé psíky, velké hafany, psiska s nadváhou - a samozřejmě pro staré psy, jejichž strava tvoří polovinu celkové nabídky.

Také lepší veterinární péče se přičiňuje o psí dlouhověkost. Mnozí psi - stejně jako jejich páníčkové - chodí na pravidelné lékařské prohlídky.

"Zvířata jsou přesně jako lidé - jak stárnou, začínají mít problémy s ledvinami, se srdcem či s játry," konstatuje Ito.

Staří psi vyžadují více veterinární péče, která může přijít až na 49 000 jenů (asi 10 000 korun) ročně pro ty největší psí rasy.

Jukiko Andová, která se svými dvěma psy ve věku 13 a 12 let takové nemoci stáří zažila, má teď nového pětiletého psíka.

"Když člověk stráví se psem deset let, stárne spolu s ním," říká. "A když ten pes začne chodit pomaleji - no co, také já chodím pomaleji."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám