Hlavní obsah

Jako jediný v Česku chová soukromě vzácné bílé jeleny. Splnil si tak dětský sen

– Nenačovice
Novinky, Kristýna Léblová, khl

Ladislav Rabina měl od dětství sen vlastnit bílé jeleny. Nyní je jako jediný v Česku chová na soukromé farmě v Nenačovicích na Berounsku. Tento druh jelena žije pouze v několika zemích světa. Jsou zvláštní svou zcela bílou srstí. Prohlídněte si je na videu.

Jako jediný v Česku chová soukromě vzácné bílé jeleny. Splnil si tak dětský senVideo: Novinky

 
Článek

Na soukromé farmě na Berounsku chová Ladislav Rabina vzácnou mutaci jelena. Jsou jimi jeleni bílí, kteří jsou charakterističtí svou neobvyklou barvou srsti. Tento druh žije pouze v několika málo státech a Česká republika patří mezi ně. „Je to vlastně obyčejný jelen, akorát je bílý. Jenže těchto jelenů na světě moc není. Je to tedy elitní zvíře. Na soukromé farmě je v Česku chovám jenom já,“ říká Rabina.

Vzácný jelení albín si v lednu přivstal, aby shodil parohy

Koktejl

Chovat bílé jeleny bylo jeho přání už od dětství. Zaujali ho totiž v dokumentu, který jako malý kluk viděl. „Líbili se mi už v deseti letech. Měl jsem sen, že je jednou budu vlastnit, a teď se mi to podařilo splnit,“ dodává s úsměvem soukromý chovatel.

Sehnat je bylo složitější. „Domluvil jsem se s človíčkem z Moravy, který mi doporučil, kde je mám koupit,“ uvádí. Nejdříve si pořídil pouze jednoho jelena, v současnosti už vlastní šest chovných kusů. Letos k nim navíc přibyla čtyři mláďata.

„Bílí jeleni jsou národní bohatství,“ říká hrdě chovatel. Pokud by si ale někdo takového jelena chtěl pořídit, rád mu prý nechá nějaké mládě.

Neobyčejné jeleny bude moci vidět i veřejnost. „Chceme návštěvníkům vybudovat pergolu, aby mohli být dva až tři metry nad zvířaty. Budou jim tak moci utrhnout větev nebo dát granuli, zeleninu či ovoce,“ slibuje Rabina.

Foto: Novinky

Rabina si koupí bílého jelena splnil dětský sen.

Chov vzácných jelenů bere jako koníček. Péče o ně podle něj není nijak složitá. „V průběhu roku kupujete granule, minerály, ovoce, zeleninu, obilí a seno, které bylo v minulých letech poměrně drahé. Takže se to trochu prodraží, ale furt je to jenom koníček. Každý den se o ně starám a je to příjemné,“ sdílí svou radost.

Původ bílého jelena je nejistý

Bílí jeleni jsou asi neznámější mutací jelení zvěře. Jsou považováni za poddruh jelena lesního. Jeho srst není klasicky hnědá, ale zcela bílá. Nejedná se ovšem o albína. Bílí jeleni totiž nemají červené oči, jako je u albínů běžné, nýbrž modré. Jejich původ je nejasný, geneticky se ale řadí ke kavkazským a severoiráckým jelenům.

Do Česka se tento druh dostal poprvé na počátku osmnáctého století. Ruský car Petr I. jednoho věnoval rakouskému císaři Karlu I. Druhá várka bílých jelenů se na území České republiky dostala z Persie v roce 1780. Vzácný druh v Česku skoro vymřel. Ne všichni jedinci totiž zdědí jedinečnou bílou barvu po svých rodičích. Geny si ale stále nesou a mohou je předávat dál, a tak se ho povedlo zachránit.

Na Šumavě už lze pozorovat jeleny i rysy

Cestování

Bílého jelena však ve volné přírodě už nepotkáte. Žijí pouze jen v několika málo zemích, například v oborách v Německu, Dánsku a Rakousku. V Česku je lze zahlédnout, mimo soukromého chovu Ladislava Rabina, také v Žehušici u Kutné hory, v oboře u zámku Žleby na Čáslavsku, v oboře Kopidlno u Jičína či v Janovicích u Heřmanova Městce na Chrudimsku.

Mimo bílých jelenů chová Ladislav Rabina také další exotická zvířata. Například tygry, klokany, levharty, ledňáka obrovského, několik druhů kakaduů či australské papoušky. Jako jediný v Evropské unii pak chová rajky královské.

Reklama

Související témata:
Nenačovice

Výběr článků

Načítám