Hlavní obsah

Dostala pohádkové dýško, za pár dní ji kvůli tomu vyhodili

Pohádka, která se změnila v noční můru a ve finále má dobrý konec. Tak by se dalo popsat několik posledních dní servírky Ryan Brandtové z amerického Bentonville v Arkansasu. Účastníci party se jí a ostatním číšníkům rozhodli dát dýško v celkové výši 4400 dolarů (téměř 100 tisíc korun). Restaurace však trvala na tom, že se Brandtová musí podělit i s ostatními zaměstnanci, a nakonec ji vyhodila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vše začalo 2. prosince, když se Grant Wise, zakladatel reklamní agentury zaměřující se na realitní makléře, rozhodl pozvat takzvaný Klub stodolarových večeří do své oblíbené restaurace. Účastníci klubu se zavazují, že každý dá alespoň 100 dolarů spropitného.

Večeře se vydařila a šťastný Wise na konci večeře pro 32 lidí Brandtové oznámil, že číšníkům a servírkám, kteří je ten večer obsluhovali, dává klub dýško ve výši 4400 dolarů. Jak ale uvedl list Washington Post, který o události informoval, v tu chvíli Brandtová ještě neměla ani tušení, co ji ještě čeká.

Šťastná Brandtová, když jí Grant Wise oznamuje výšku dýška.

Manažerka restaurace jí měla obratem sdělit, že se velké dýško rozdělí mezi všechny zaměstnance restaurace, nikoliv pouze mezi číšníky a servírky, kteří Wise a jeho přátele obsluhovali. Podle Brandtové to není obvykle zvykem a dýška si normálně ponechává jen obsluhující personál. I přesto všechny darované peníze odevzdala vedení restaurace.

Následně kontaktovala Wise, aby mu poděkovala za jeho štědrost a zmínila se mu přitom, že peníze si museli rozdělit všichni zaměstnanci. Wise to rozčílilo a obrátil se ihned na majitele restaurace. Chtěl, aby mu vrátili peníze a on sám je pak dal přímo jen těm, kteří jeho a jeho přátele obsluhovali.

Sbírka i nová práce

Celý příběh by tak mohl skončit a nikdo by si ho zřejmě nepovšiml. Jenže pět dní po oné večeři restaurace Brandtovou vyhodila. Restaurace to popírá, ale podle Brandtové to bylo proto, že řekla Wiseovi, jak podnik dýška rozděluje.

Jenže Wise nelenil, založil kampaň na finanční podporu Brandtové a zpráva se začala šířit médii i sociálními sítěmi. Restaurace nyní schytává jedno špatné hodnocení za druhým, a proto přistoupila k nápravě poškozeného PR.

Koupil si pivo a při odchodu nechal dýško 66 tisíc

Koktejl

Všem svým zaměstnancům věnovala 7000 dolarů (přes 157 tisíc korun) a Brandtové vyhrožuje soudem, pokud bude ve vyprávění svého příběhu dál pokračovat. Poškozuje prý reputaci podniku.

Příběh servírky má však dobrý konec. Lidé v kampani na její podporu vybrali už přes 16 tisíc dolarů (359 tisíc korun) a k tomu všemu si servírka rychle našla jiné místo. Tento týden nastoupila do nové restaurace. Wise oznámil, že všechny vybrané peníze nad 8732 dolarů (196 tisíc korun) půjdou na dýška zaměstnancům restaurace, kde jejich klub bude večeřet příště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám