Hlavní obsah

Devaterčatům se daří dobře, všechny děti váží méně než kilogram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Narození devaterčat v jedné z marockých nemocnic vyvolalo tento týden pozdvižení. Porod tolika dětí je extrémně vzácný a předchozí zaznamenané případy skončily vždy brzkou smrtí všech novorozenců. Devaterčatům narozeným malijské ženě se však dosud daří dobře. Ředitel porodnické kliniky uvedl, že předčasně narozené děti ještě dva až tři měsíce zůstanou v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žena z Mali porodila devaterčataVideo: Reuters

 
Článek

Děti přišly na svět v úterý císařským řezem. Lékaři přitom čekali pouze sedm dětí, na ultrazvuku nebyly další dvě vidět. Pětadvacetiletá Halima Cisseová z Mali je po porodu v pořádku.

Jak uvedl ve čtvrtek profesor Youssef Alaoui z kliniky Ain Borja, kde žena porodila, v pořádku jsou zatím i děti – pět dívek a čtyři chlapci. Prozradil rovněž další detaily porodu, který by mohl vejít do historie.

Když byla přijata do marocké porodnice, kam byla přemístěná z obav, že v Mali by se jí nedostalo odpovídající péče, byla Cisseová v 25. týdnu těhotenství. Porod nastal už v 30. týdnu, i když se ho lékaři snažili co nevíce oddálit.

Náročný porod císařským řezem provedlo 10 doktorů a dalších 25 členů zdravotnického personálu. „Většina dětí je intubována nebo na kyslíku, ale zatím se jim daří dobře,“ uvedl jeden z lékařů, Yazid Mourad.

Žena porodila devaterčata, lékaři čekali jen sedm dětí

Koktejl

Předčasně narozené děti váží od 0,5 do 1 kilogramu, uvedl Alaoui. Děti narozené předčasně ve 30. týdnu běžně váží zhruba 1,3 kilogramu. Jak dodal Mourad, pravděpodobnost přežití dětí narozených v 6. měsíci se pohybuje kolem 80 procent, pokud mají dobrou lékařskou péči.

Otec se o osud svých dalších devíti dětí nebojí

Šťastný otec Adjudant Kader Aby zůstal doma v Mali se starší dcerou. Pro rozhovor BBC uvedl, že se o osud svých dalších devíti dětí neobává. „Bůh nám tyto děti seslal. On je ten, který rozhodne, co se s nimi stane. Nemám strach. Pokud něco všemohoucí udělá, ví proč,“ uvedl Kader Aby.

Osmimáma Nadya - žena, jež porodila osmerčata, se nechala vyfotit v bikinách

Děti

Je ale nadšený z podpory, jaké se jeho manželce dostalo. „Každý volal. Každý. Všichni vyjadřovali nadšení a radost. I prezident mi volal,“ uvedl Kader Aby. Právě malijský prezident Bah Ndaw se osobně zasazoval o to, aby matka byla převezena do nemocnice s kvalitním vybavením a personálem.

Jedná se o třetí zdokumentovaný případ narození devaterčat. V předchozích dvou však žádné děti bohužel nedokázaly dlouho přežít. Největší počet narozených a přeživších dětí je tedy doposud osm. Po umělém oplodnění v roce 2009 Nadya Sulemanová porodila šest chlapců a dvě dívky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám