Hlavní obsah

Čínský letecký úřad radí letuškám kvůli covidu používat plíny

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Aerolinky i letecké společnosti hledají v době koronavirové pandemie způsob, jak cestování vzduchem co nejvíce zabezpečit. Hodně daleko zašel přitom Čínský úřad pro civilní letectví (CAAC). Do svých doporučení totiž zahrnul i to, aby letecký personál na palubě nosil pleny pro dospělé a nemusel tak používat toalety, kde by mohlo dojít k infekci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obsažný dokument, který vyšel pod názvem Technická doporučení pro kontrolu a prevenci epidemie pro aerolinky, šesté vydání, obsahuje řadu doporučení a návodů, ve kterých čínský úřad pro letectví uvádí, jak zajistit na letištích i v letadlech co nejhygieničtější prostředí.

Jak ale podotýká CNN, která o dokumentu informovala, minimálně pozdvižené obočí způsobilo zejména doporučení týkající se ochrany personálu. Při letech z a do rizikových krajin doporučuje úřad nosit chirurgické roušky, dvouvrstvé lékařské rukavice, ochranné brýle, pokrývku hlavy a ochranný oblek a také návleky na nohy.

K tomu úřad přidává: „Je doporučeno, aby palubní personál nosil jednorázové pleny a vyhnul se tak vyjma výjimečných okolností používání toalet, aby snížil riziko infekce.“

Japonské aerolinky testují téměř bezdotykové dveře na toaletu

Cestování

K tomuto doporučení se úřad odhodlal zřejmě poté, co se vyskytlo několik nákaz koronavirem, které mají pravděpodobný původ právě na toaletách v letadle. V srpnu se takto nejspíše nakazila cestující z Itálie do Jižní Koreje.

Toalety na palubě jsou problémem, který se snaží řešit všechny aerolinky. Japonská letecká společnost ANA představila prototyp toalety, na které nemusí cestující používat ruce. Boeing si pro změnu patentoval „sebe čistící“ kabinku, která nakonec celou místnost vydezinfikuje UV zářením.

Reklama

Výběr článků

Načítám