Hlavní obsah

Černé budeme psát s velkým Č, bílé s malým b, rozhodla se agentura AP a další média

Novinky, tcs

V reakci na současné protesty proti rasové nerovnosti v USA a aktivity hnutí Black lives matter (BLM) oznámila řada amerických médií, že slovo „Black“ (černý) budou v kontextu kultury a rasy psát s velkým písmenem. Liší se však v tom, zda budou psát s velkým písmenem i slovo „bílý“. V pondělí oznámila agentura AP, že označení pro bělochy v kontextu rasy a kultury bude nadále psát s malým písmenem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Protesty po smrti Američana černé pleti George Floyda, kterého zabil bílý policista, vyvolaly řadu debat včetně té, jak vlastně psát slovo černoch či černý (Black). Nejvíce debat se pak paradoxně strhlo okolo toho, jak psát slovo bílý, zda white, či White.

Zatímco například CNN, Fox News a další média budou psát i slovo „Bílý“ s velkým počátečním písmenem, přičemž jejich názor podporuje i Národní asociace černých žurnalistů a řada černošských akademiků, média jako New York Times, USA Today či NBC News budou referovat o běloších s malým písmenem.

Socha černošské protestující nevydržela ani den

Zahraniční

Na tuto stranu se nyní přidala i americká tisková agentura AP, jejíž standardy jsou v anglicky psaném světě často přejímány. „Souhlasíme, že barva pleti bílých lidí hraje roli v systémové nerovnosti a nespravedlnosti, a chceme, aby naše žurnalistika tento problém do hloubky zkoumala,“ uvedl viceprezident AP John Daniszewski.

„Psát slovo ‚White‘ s velkým písmenem by však mohlo legitimizovat názory bělošských rasistů, kteří toto slovo s velkým písmenem používají,“ vysvětlil Daniszewski. „Bílí nereprezentují sdílenou kulturu a historii způsobem, jak je to v případě černých,“ zdůvodnil zase své rozhodnutí psát „bílí“ s malým písmenem deník New York Times.

Logika naruby

Kritici tohoto rozhodnutí namítají, že psaní termínu „bílý“ s malým písmenem jde vlastně v důsledku proti černým, protože logicky vzato naznačuje, že bílí jsou původní rasa. „Bílá zůstane neviditelná a jako v případě všech struktur moci, její neviditelnost je stěžejní pro udržení si její moci,“ uvedla socioložka Eve Ewingová z Chicagské univerzity.

Boj proti rasismu ano, mazání historie ne. Významné osobnosti světa se ozývají

Svět

Profesor filozofie z Newyorské univerzity Kwame Anthony Appiah dodal, že psaní slova bílý s velkým písmenem by naopak rasistům vzalo vítr z plachet. Doteď velké písmeno používali jenom oni, nyní by už „nebylo provokativním popřením normy“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám