Hlavní obsah

Socha černošské protestující nevydržela ani den

Novinky, tcs

Na kamenném soklu v Bristolu uvolněném po anglickém obchodníku, filantropovi a obchodníku s otroky Edwardu Colstonovi zaujala ve středu místo socha černošské aktivistky Jen Reidové. Nevydržela tam však ani 24 hodin, úřady ji nechaly odstranit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bristolu odstranili po jednom dni sochu černošské demonstrantkyVideo: AP

 
Článek

Londýnský umělec Marc Quinn nechal na piedestal postavit místo Colstona své dílo nazvané A Surge of Power (Jen Reid) 2020, v překladu do češtiny Nárůst síly (Jen Reidová) 2020. Úřady ji však ve čtvrtek časné ráno nechaly odvézt.

Starosta města Marvin Rees uvedl, že je na obyvatelích Bristolu, kdo Colstonovu sochu nahradí. Připomněl, že radnice nedala povolení k umístění sochy.

Strženou sochu otrokáře nahradila v Bristolu socha demonstrantky bojující proti rasismu

Evropa

Ta byla převezena do místního muzea, kde si ji bude moci Quinn vyzvednout nebo darovat městu do jeho sbírek. Rees prohlásil, že by darování městu uvítal, neboť úřady stálo odstranění sochy peníze.

Foto: Profimedia.cz

Jen Reidová před svou sochou v Bristolu

V muzeu skončila rovněž socha Edwarda Colstona, kterou protestující strhli, táhli ulicemi a následně hodili do vody. Vedení Bristolu nechalo sochu vytáhnout a umístit do muzea.

Černoška hájí Lincolnovu sochu před strhnutím. Nechápete ji, vyčítá protestujícím

Amerika

Jen Reidová je aktivistka, která byla při protestech vyfocena, jak si stoupla na uvolněný podstavec a zapózovala s rukou zaťatou v pěst. „Cítil jsem, že takový silný moment musím zhmotnit,“ uvedl Quinn, který přizval ke spolupráci i samotnou aktivistku.

Foto: Instagram/@biggiesnug, Reuters

Jen Reidová pózuje před svou sochu v Bristolu

Reklama

Výběr článků

Načítám