Hlavní obsah

Básníkovi Schillerovi přišly 200 let po smrti účty za televizní poplatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WEIGSDORF

Jeden z nejznámějších německých spisovatelů a básníků Friedrich Schiller je mrtvý již více než 200 let, to ovšem nebrání tomu, aby se z něj "vděčný národ" pokusil vytáhnout peníze za používání televize. Vzhledem k tomu, že v jeho dobách ale nikdo o televizi ještě ani nesnil, bylo všem jasné, že došlo k opravdu komické chybě.

Foto: Profimedia.cz

Spisovatel Schiller žádné dluhy platit nebude.

Článek

Autora nezapomenutelné Ódy na radost vedla v evidenci organizace GEZ, která se stará o vybírání koncesionářských poplatků, jako majitele nemovitosti. Kdyby se vzala v úvahu dnešní roční platba, která činí asi 200 euro (4950 korun), tak by Schiller dlužil bezmála milión korun plus úroky a další sankce.

Dopis adresovaný Friedrichu Schillerovi dorazil do základní školy, která nese jeho jméno. Na to samé místo začaly posléze chodit i upomínky a to i přestože ředitel školy napsal organizaci GEZ dopis, ve kterém mimo jiné bylo: "Adresát již není ve stavu, ve kterém by mohl poslouchat rádio či se dívat na televizi."

Organizace GEZ se za svou chybu prostřednictvím své mluvčí omluvila s tím, že jméno spisovatele není zase v Německu natolik výjimečné, aby zaměstnance upoutalo, a tak k tomuto nedopatření bohužel mohlo dojít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám