Hlavní obsah

Australan se originálně opřel do politiků

Australan Stephen Callaghan se rozhodl protestovat proti politikům, kteří si nechávají z peněz daňových poplatníků platit nákladné cesty svých dětí. Na internetové stránce GoFundMe požádal, aby politici zaplatili prázdniny jeho třem dětem. K jeho překvapení na to slyšelo mnoho Australanů a Callaghanovi se sešlo 6000 australských dolarů (108 000 korun).

Foto: repro Go Fund Me

Prosím zaplaťte dovolenou pro mé děti, žádal Callaghan na stránce Go Fund Me. A setkal se s úspěchem

Článek

Australští politici jsou často kritizováni za vysoké náklady na cestování. Z veřejných peněz se údajně hradí cesty i celých rodin. Mezi kritizovanými je bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Bronwyn Bishopová, která vykázala jednu svou cestu vrtulníkem za 5000 dolarů.

Callaghan se zaměřil na labouristického poslance Tonyho Burkea, který se vydal i s rodinou do turistické destinace v Severním území údajně pracovně v rámci své agendy týkající se ochrany životního prostředí. Cestu vyúčtoval na 12 000 australských dolarů.

Callaghan žije v Novém Jižním Walesu a BBC řekl, že prodal auto, aby mohl svým dětem dopřát prázdninový výlet. Dlouho prý netušil, že poslanci mohou z veřejných peněz platit i rodinné cesty.

Lidé mu poslali dost peněz

„Má žena pracuje 40 týdnů v roce mimo domov a žádné podobné výhody nemá. Jestli má Austrálie nějakou duši, pak je to Uluru. Chci, aby ji mé děti mohly vidět právě v tomto věku, kdy nad vším žasnou,“ řekl k rudé skále, která patří k nejnavštěvovanějším místům země.

„V rozhořčení nad bezuzdností, s níž politici utrácejí naše peníze na cesty svých dětí, často první třídou, jsem založil stránku GoFundMe a vzbudil jsem pozornost. Sešlo se víc peněz, než jsem počítal, protože jsem vlastně nečekal nic,“ sdělil Callaghan.

Peníze prý poslali obyčejní Australané, „znechucení“ stejně jako on. Část jich prý opravdu použije k cestě, ale polovinu chce poskytnout organizaci Stewart House, která pomáhá dětem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám