Hlavní obsah

Američana našli v bezvědomí v motelu, nic si nepamatuje a mluví jen švédsky

Novinky, Jakub Kynčl

Čtyři měsíce poté, co byl v motelu v kalifornském Palm Springs nalezen v bezvědomí 61letý Michael Boatwright z Floridy, doktoři stále marně pátrají po podrobnostech ohledně mužovy identity. Probudil se totiž s amnézií, domnívá se, že se jmenuje Johan Ek, a hovoří pouze švédsky. Informoval o tom deník The Desert Sun.

Američana našli v bezvědomí v motelu, nic si nepamatuje a mluví jen švédsky

 
Článek

Michaela Boatwrighta našli v bezvědomí uvnitř pokoje Motelu 6 v únoru. Po příjezdu policie byl muž transportován do lékařského centra v Palm Springs, kde se probudil. Zástupci nemocnice se domnívají, že mohl být Boatwright ve městě kvůli tenisovému turnaji, který se oblasti odehrával. V pokoji měl totiž tašku sportovního oblečení, batoh a tenisové rakety.

Zdálo by se, že nemůže být s mužovou identitou problém, zejména pak, když měl u sebe hned čtyři druhy vlastní identifikace – pas, kalifornskou občanku, veteránskou zdravotní kartu a kartu potvrzující sociální pojištění. Všechny čtyři ho svorně identifikují jako Michaela Thomase Boatwrighta.

Lékaři u muže diagnostikovali tranzitorní globální amnézii, což je vzácný stav spojený s krátkodobou, avšak takřka úplnou ztrátou paměti a s možným přisvojením si zcela nové identity. Lékařům ani sociálním pracovníkům se nepodařilo nalézt žádné Boatwrightovy potomky a úřady si nejsou jisté jeho místem narození. V dokladech sice stojí Florida, avšak fotky z jeho dětství pocházejí ze Švédska.

Nejistá minulost i budoucnost

Muž si nevybavuje, jak je možné směnit peníze, jak se cestuje hromadnou dopravou, či hledá dočasné ubytování jako např. hotely, uvedla sociální pracovnice, která se o Boatwrighta stará. Podle všeho nemá muž žádný příjem a má přístup jen k účtu, kde je v přepočtu asi 3600 korun. Má však také několik čínských bankovních účtů, jenže přihlásit se dokáže jen do jednoho, kde se nachází v přepočtu asi 140 korun.

Lékaři tvrdí, že neví, jak dlouho bude moci muž zůstat v lékařském centru, protože nemá zdravotní pojištění ani dostatek peněz, aby mohl tamější pobyt uhradit. Tvrdí, že vyjma amnézie je v dobrém zdravotním stavu. Nyní tak hledají alternativy, jak zařídit, aby muž po případném propuštění neskončil jako bezdomovec na ulici. Boatwright si tak není jistý nejen minulostí, ale ani budoucností.

„Někdy je mi z toho všeho opravdu smutno a někdy jsem z celé té situace neskutečně rozezlený. Hlavně z toho, že nikoho neznám a nikoho nepoznávám,“ dodal 61letý muž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám