Hlavní obsah

Silná povodeň spláchla buddhistickou stavbu

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řeka Iravádí pohltila nedaleko města Pakokku v Barmě (Myanmaru) buddhistickou pagodu. Mohla za to velká voda, která podemlela břeh, na němž stavba stála. Záplavy už v zemi vyhnaly z domovů desítky tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pagoda sjela vcelku do vodyVideo: Reuters

 
Článek

Video, které agentuře Reuters poskytl buddhistický mnich U Pyinnya Linkkara, bylo pořízeno minulý týden poblíž Pakokku, které se nachází asi 520 kilometrů severně od bývalého hlavního města Rangún.

Na záběrech je vidět, jak se pagoda pomalu sesouvá do rozbouřených vod řeky Iravádí.

Deště přicházejí pravidelně

Podle autora videa jsou záplavy v místě během období monzunů běžné. Obvykle trvají od května do října. Letos však voda způsobila znepokojující erozi, která zapříčinila odplavení některých vesnic. „Povodeň nyní ustupuje, eroze však trvá,” uvedl mnich.

Jeden z úředníků, kteří se zabývají pomocí při katastrofách, agentuře Reuters řekl, že monzunové deště do Myanmaru dorazily v červenci. Od té doby prý hladiny řek nepřetržitě stoupaly. Někteří lidé se proto přesunuli do výše položených míst, či našli útočiště v buddhistických klášterech.

Vláda poskytla jídlo a další služby celkově více než 116 tisícům lidí, kteří museli opustit své domovy. Rovněž zajistila dlouhodobé přístřeší těm, kteří pocházejí z oblastí, kde záplavy v nejbližší době neustoupí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám