Hlavní obsah

Působivý pohled na podmořskou sopku čtyři měsíce od jejího výbuchu

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

La Restiga

Už jsou to téměř čtyři měsíce, kdy u Kanárských ostrovů vybuchla podmořská sopka, a stále je aktivní. Dokazují to i působivé záběry, které nedaleko města La Restiga 13. února 2012 z helikoptéry pořídil místní vulkanologický institut. Sopečnou aktivitu sleduje i agentura NASA prostřednictvím satelitu.

BEZ KOMENTÁŘE: Působivé záběry podmořské sopky čtyři měsíce po výbuchu, stále je aktivní

 
Článek

Jak na videu, tak na satelitním snímku z 10. února, nelze u ostrova El Hierro přehlédnout velkou tyrkysovou skvrnu. Tato jasně modrozelená barva indikuje vysokou koncentraci sopečného materiálu.

Menší spirálovitá skvrna nahnědlé barvy pak ukazuje oblast s největší sopečnou aktivitou. V těchto místech se totiž nachází přímo sopouch, tedy sopečný komín, kterým magma stoupá k povrchu zemskému.

Podle měření španělského oceánografického institutu dosahuje nyní vrcholek sopky do výšky 120 metrů pod mořskou hladinou. Sopečný kužel tak podle agentury NASA vyčnívá do výšky 210 metrů nad původní dno oceánu a je tvořen novým sopečným materiálem o objemu asi 145 miliónů metrů krychlových. To je pro představu masa, která by naplnila tisíc nákladních lodí.

Foto: Archiv

Vyvřelý materiál z podmořské sopky u ostrova El Hierro by naplnil asi 1000 podobných lodí o objemu 145 000 metrů krychlových. Ilustrační foto

Sopka je aktivní už od listopadu 2011

Podmořská sopka u ostrova El Hierro, který je součástí autonomního španělského společenství Kanárské ostrovy, vybuchla počátkem listopadu loňského roku. Když se z ní začala valit láva, byl vyhlášen druhý nejvyšší stupeň ohrožení a mnoho lidí muselo být evakuováno. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám