Tradiční anglický pálivý pokrm kari (curry) obsahuje i nejpálivější chilli papričky druhu bhut jolokia, které indická armáda používá k přípravě takzvaného „kari ručního granátu“.

Indické pokrmy v restauraci Brick Lane Curry House.

Indické pokrmy v restauraci Brick Lane Curry House.

FOTO: fotobanka Profimedia

Šéfkuchař restaurace Karthik Kumar musí při přípravě pokrmů kvůli jejich pálivosti používat plynovou masku.

Šéfkuchař restaurace Karthik Kumar musí při přípravě pokrmů kvůli jejich pálivosti používat plynovou masku.

FOTO: fotobanka Profimedia

Tento pokrm z restaurace Brick Lane Curry House obsahuje milión jednotek na Scovilleho stupnici pálivosti, která měří obsah kapsaicinu. Pro představu omáčka Tabasco jich obsahuje 30 až 50 tisíc.

Karthik Kumar přiznává, že jejich kari je spíš o překonání sám sebe než o vychutnání jídla.

Karthik Kumar přiznává, že jejich kari je spíš o překonání sám sebe než o vychutnání jídla.

FOTO: fotobanka Profimedia

„Pokrm kari připravujeme podle přání zákazníka s kuřecím či jehněčím masem, s kozím sýrem nebo se zeleninou. Každý zákazník, kterému se podaří pokořit toto nejpálivější jídlo, se dostane do naší síně slávy a jeho fotografie bude viset v restauraci,“ uvedl osmadvacetiletý kuchař Karthik Kumar.

Ostré kari zvládnou sníst do konce jen ti nejotrlejší.

Ostré kari zvládnou sníst celé jen ti nejotrlejší.

FOTO: fotobanka Profimedia

Kuchař si sundává v kuchyni masku jen v případě, že ochutnává jídlo.

Kuchař si sundává v kuchyni masku jen v případě, že ochutnává jídlo.

FOTO: fotobanka Profimedia

„Kari podáváme v normálním množství v průměrně veliké misce, ale je to spíš v překonání bolesti a nadměrného pocení než vychutnání si chuti jídla,“ přiznal Kumar.