Hlavní obsah

Žít bez čehokoliv "Made in China"? Téměř nereálné

Novinky, CNN, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BATON ROUGE

Jen hodně málo lidí čte etikety na výrobcích tak pozorně jako Sara Bongiorni z Baton Rouge v americkém státě Louisiana. Po dobu jednoho roku se pokoušela se svou zjistit, zda se obejde bez jakékoliv věci vyrobené v Číně. Žádné boty, hračky ani pastičky na myši, prostě nic. Podle Sary Bongiorni je ale takřka nemožné nalézt potraviny, které neobsahují žádnou ingredienci z Číny.

Článek

Sara Bongiorni je matkou tří dětí a svým bojkotem čínských produktů se nesnaží dát najevo jakýkoliv politický postoj. Pouze ji prý zajímalo, zda je možné zbavit se všech produktů vyrobených v Číně bez toho, aby to nějak narušilo chod domácnosti.

"Je to taková moje osobní cesta, kterou se snažím velmi přesně pochopit spojení mé rodiny s tím obrovským konceptem globální ekonomiky a konkrétně Číny. Řekla jsem si, že by mohlo být zábavné zkusit, zda to dokážeme po celý rok. A nakonec to ovládlo celý náš život," řekla Sara Bongiorni.

K nápadu ji přivedly "čínské" Vánoce

Nápad provést tento experiment dostala krátce po Vánocích roku 2004, kdy třídila dárky a uklízela balící papír. Když se podívala ostřížím okem, odhalila, že naprostá většina z věcí, které se pod stromečkem nacházely, nesla nápis Made in China.

Byly ale chvíle, kdy bylo opravdu těžké obejít se bez čínské produkce. Asi po deseti měsících se její čtyřletý syn doslova zamiloval do elektrické dýně vyrobené právě v Číně.

Nejvíce dovážené potraviny z Číny do USA
jablečný džus
mandarinky
bonbóny a sladkosti
sušený česnek
kakaové máslo

Nečekaně velkým problémem byl nákup v pekařství bez toho, aby pečivo obsahovalo ingredience z Číny. Dle Bongiorni je téměř nemožné zjistit, která jídla obsahují ingredience z Číny.

"I přesto, že jsem podrobně četla veškeré informace o složení výrobků, neexistuje způsob, jak by se dalo přijít na to, jestli je ve výrobku něco z Číny," uvedla Bongiorni, která svoji zkušenost zaznamenala v knize Rok bez "Vyrobeno v Číně" (A Year Without "Made in China")

Mořské plody za 84 miliard

Američané začínají stále více sledovat, odkud jednotlivé potraviny pocházejí. Pokud něco pochází z Číny, jsou často k bezpečnosti výrobku silně skeptičtí. V uplynulé dekádě dramaticky vzrostl objem potravin importovaných z Číny. Podle amerického ministerstva zemědělství v roce 2006 importovalo USA z Číny mořské plody v ceně 4,1 miliardy dolarů (84 miliard korun), roku 1995 to bylo více než pětkrát méně, přibližně asi 800 miliónů dolarů (17 miliard korun). 

Dá se tedy žít bez všeho, co nese označení "Made in China" a nebo obsahuje něco z Číny? Většina amerických expertů se shoduje na tom, že je to takřka nemožné. A když se podíváme okolo sebe, tak ani v ČR by to nebylo nic lehkého.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínská ekonomika roste rekordním tempem

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,9 procenta, což je nejrychlejší tempo za posledních 11 let. Uvedl to statistický úřad země. Čína...

Výběr článků

Načítám