Hlavní obsah

Český Siemens ocenil mladé vědce, studenty a pedagogy

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již po osmnácté udělil český Siemens Ceny Wernera von Siemense. Prestižní ocenění převzalo na slavnostním večeru v Betlémské kapli 11 vítězů z řad mladých vědců, studentů a pedagogů z českých technických a přírodovědných univerzit a vědeckých institucí.

Foto: archiv Siemens CR

Fotografie ze slavnostního předávání cen v Betlémské kapli

Článek

Udělena byla i dvě zvláštní ocenění, a to pro nejlepší ženskou absolventskou práci a za překonání překážek při studiu. Vítězové si rozdělili finanční odměny v celkové výši jeden milión korun.

Rekordní ročník

Osmnáctý ročník Ceny Wernera von Siemense patřil mezi rekordní – přihlásilo se téměř 300 soutěžících z více než 20 českých vysokých škol. Oceněny byly letos zejména práce z oblasti chemie a chemické biologie.

Za nejvýznamnější výsledek základního výzkumu si cenu odnesl tým doc. Ing. Vladimíra Šindeláře, Ph.D., z Masarykovy univerzity Brno. V kategorii o nejvýznamnější výsledek vývoje/inovace byl za software pro výpočet velkých soustav klíčů a zámků CyberCalc oceněn tým prof. Ing. Filipa Železného, Ph.D. z ČVUT Praha.

Byl vybrán i nejlepší pedagog

O titul nejlepšího pedagogického pracovníka letos soupeřilo 14 nominovaných. Palmu vítězství si odnesl vedoucí katedry řídicí techniky na Elektrotechnické fakultě ČVUT, prof. Michael Šebek, který je světově uznávaným a často citovaným odborníkem na teorii řízení.

Práce pomáhají hodnotit akademici

Tradiční soutěž o Cenu Wernera von Siemense pořádá společnost Siemens spolu s významnými představiteli vysokých škol a Akademie věd ČR, kteří jsou i garanty jednotlivých kategorií a podílejí se na vyhodnocení nejlepších prací. Záštitu nad udílením cen poskytuje ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstvo průmyslu a obchodu a místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek.

Dostat výsledky vědy z laboratoří do praxe

„Výzkum a inovace jsou investice do budoucnosti, musíme ale hledat cesty, jak dostat co nejvíce vědeckých výsledků z laboratoří a škol do praxe. Jsem rád, že firma Siemens prozíravě investuje do mladých českých mozků, a pomáhá tak sblížit výzkum s potřebami průmyslu," okomentoval výsledky soutěže Pavel Bělobrádek.

Reklama

Výběr článků

Načítám