Hlavní obsah

Hrad Helfštýn bude hostit umělecké kováře

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hradě Helfštýn jsou v plném proudu přípravy na letošní zdejší tradičně největší akci - setkání uměleckých kovářů Hefaiston, které bude mít již 34. ročník. Poslední srpnový víkend na něj přijede přes 300 účastníků z celého světa, s sebou přivezou několik set svých exponátů.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci hradu Helfštýn mohou při Hefaistonu obdivovat umělecké kováře při práci.

Článek

„Přihlášeno již máme zhruba 300 účastníků, mimo jiné i z Kanady, USA či Irska. Zahraniční účast bude i letos vysoká, další přihlášky přibývají,“ řekl Právu helfštýnský kastelán Jan Lauro.

Budou tvořit před očima diváků

Mistři černého řemesla budou mít na hradě k dispozici dvanáct kovářských výhní, další dvě až tři pracoviště pak budou umístěna před hradem. Umělečtí kováři budou tradičně tvořit svá díla před zraky návštěvníků, kterých na hrad každoročně přijíždí přes deset tisíc.

Stovky exponátů přivezou i ze svých domovských dílen. „Loni jich bylo rekordních 358. Letos je zatím předčasné o počtu hovořit. Víme však o zhruba dvou stovkách děl, ale ten počet ještě určitě vzroste,“ poznamenal kastelán. Řada aktivních tvůrců totiž podle něj chystá díla těsně před akcí, aby přivezli něco opravdu špičkového a netradičního. „To je také to, o co nám jde. Nikoliv o počet, ale o skutečnou kvalitu,“ zdůraznil Lauro.

Malá mořská víla

Kovářské nástroje se na hradě rozezní už 22. až 28. srpna, kdy se tam před Hefaistonem uskuteční tradiční Kovářské fórum. Zhruba metrové dílo zde budou kovat dva umělci ze Slovenska. Vůdčí osobností bude Marian Volentiér.

„Tvořit budou Malou mořskou vílu. Půjde o dílo inspirované severskými pohádkami,“ konstatoval kastelán. Práce slovenských tvůrců zůstane na hradě a obohatí jeho rozsáhlou sbírku uměleckého kovářství.

Pracují v provizorních podmínkách

Dílo musí slovenští kováři vytvořit do začátku Hefaistonu. Jejich předchůdci na Kovářských fórech to vždy stihli. „Řada účastníků si plastiku navíc vyzkouší nanečisto už u sebe v dílně. Tady na rozdíl od jejich špičkově vybavených dílen pracují v provizorních podmínkách, jde o historický a skromně vybavený prostor,“ dodal Lauro.

Chtěli představit zapomenuté řemeslo

Umělečtí kováři se na Helfštýně setkávají na Hefaistonu od roku 1981. Z původní myšlenky představit lidem zapomenuté řemeslo se postupně stala světově uznávaná akce kovářů. I letos program doplní hudební vystoupení na II. nádvoří, soutěže a rozsáhlý jarmark řemeslných výrobků na louce pod hradem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám