Hlavní obsah

Z Ruska se stáhl už i tvůrce písma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Výrobci elektroniky i sportovního vybavení, ale například i poskytovatelé různých služeb a streamovacích platforem. Kvůli invazi na Ukrajinu začala v uplynulých týdnech opouštět Rusko celá řada společností. Nyní tamní trh opouští také tvůrce nejznámějších písem, která se používají v textových editorech na počítačích. Na svém twitterovém účtu o tom informovala televize Nexta.

Foto: Archiv, Právo

Článek

V současnosti si tak Rusové již nemohou nainstalovat písma Times New Roman, Arial, Verdana, Tahoma či Helvetic.

Jde přitom o nejpopulárnější písma, která jsou používána ve Wordu, ale také v celé řadě textových a grafických editorů.

„Tato písma jsou z rozhodnutí držitele autorských práv v Rusku nedostupná. Při pokusu o otevření stránky s katalogem písem z počítačů s ruskými IP adresami se uživatelům zobrazí pouze zpráva o zákazu přístupu,“ uvedla Nexta.

Server Skai poukázal na to, že je překvapivé, že se tvůrce písma nestáhl z Ruska již dříve.

Za zmiňovanými písmy totiž stojí americká společnost Monotype. Většina podniků z USA dala ruskému trhu vale již výrazně dříve.

Je však nutné podotknout, že odchod společnosti Monotype z Ruska se běžných uživatelů dotkne jen minimálně.

Všichni, kdo již mají písma nainstalovaná ve svých počítačích, je totiž mohou používat i nadále. Majitel práv nemá žádnou možnost, jak by mohl licenci znefunkčnit na dálku.

Krvavé obchody v Rusku pokračují. Hackeři chtějí zničit technologické giganty i aerolinky

Bezpečnost

Daleko větší překážku při práci to bude představovat pro ruské společnosti – vydavatele knih, vývojáře softwaru či nejrůznější reklamní agentury. Tyto podniky budou muset hledat písmo jinde.

Z Ruska kvůli invazi na Ukrajinu odešly již dříve například technologické a herní společnosti Microsoft, Sony, Nintendo, Epic Games či EA.

Přes 70 milionů Rusů přijde o svůj koníček. Kvůli sankcím herních gigantů

Hry a herní systémy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám