Hlavní obsah

Windows 11 budou zadarmo. Ale ne pro každého

Novinky, rim

Už letos na podzim bude vydána nová verze operačního systému od Microsoftu. Windows 11 budou moci stejně jako v případě předchozích desítek získat lidé úplně zadarmo. Platí to ale jen v případě, že již vlastní počítač s legální verzí Windows, který bude splňovat hardwarové nároky nových jedenáctek.

Microsoft představuje nový operační systém Windows 11Video: archív tvůrců

 
Článek

Ověřovat kompatibilitu Windows 11 bude možné prostřednictvím aplikace PC Health Check. Ta však zatím ještě není k dispozici, Microsoft ji uvolní až později – patrně poté, co bude hotová finální verze Windows 11. V současnosti jsou totiž k mání pouze testovací verze.

Hardwarové nároky se v případě Windows 11 zvyšují. Zatímco Windows 10 si vystačily se standardem DirectX 9, u jedenáctek bude potřeba již DirectX 12.

Problémem u starších strojů může být také absence Trusted Platform Module (TPM), který je pro chod Windows 11 zapotřebí také. Kompletní přehled technických parametrů chystaného operačního systému od Microsoftu naleznete v tabulce níže.

Minimální požadavky na systém Windows 11
Procesor1gigahertzový (Ghz) nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry kompatibilní se 64bitovou architekturou nebo zařízení System on a Chip (SoC)
Paměť4 GB RAM
Úložiště64 GB nebo větší úložné zařízení
Firmware systémuRozhraní UEFI, možnost zabezpečeného spouštění
TPMSpecifikace Trusted Platform Module (TPM) verze 2.0
Grafická kartaKompatibilní grafické karty DirectX 12 / WDDM 2.x
Obrazovka> 9" s rozlišením HD (720p)
Internetové připojeníÚčet Microsoft a připojení k internetu jsou vyžadovány pro nastavení pro Windows 11 Home

Start je uprostřed

Windows 11 přinášejí zcela inovovaný design, pro který je typická světlemodrá barva, nové ikony či zakulacené rohy oken a nabídek. Zcela nová je také nabídka Start, která se nyní nachází uprostřed hlavní lišty, podobně jako další zástupce aplikací – prý aby byla uživatelům „blíže na dotek“.

Novinkou jsou Windows Widgets. Podobnou vychytávku známe už z mobilních platforem, v podstatě půjde o živá okna, ve kterých se budou zobrazovat důležité informace, o něž uživatel bude stát. Například zprávy, záznamy kalendáře, upomínky, počasí apod. Jednotlivá okna bude moci uživatel libovolně přerovnávat a upravovat jejich velikost.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Zástupci podniku zdůraznili, že celý systém byl navržen tak, aby práce byla svižnější a příjemnější. Kromě upravené nabídky Start je to vidět například i na aktualizacích, které by měly být zhruba o polovinu menší než v případě Windows 10. Všechna vylepšení by se tak k uživatelům postupně měla dostat rychleji.

Přesné hardwarové parametry však zatím americký počítačový gigant nezveřejnil. Lze nicméně předpokládat, že jedenáctky poběží na totožné konfiguraci jako aktuálně nabízené desítky.

Windows 11 se odhalily. Prošly dramatickou změnou

Software

Důraz na hráče

Velký důraz byl v nové verzi systému kladen také na hráče. Microsoft slibuje, že v jedenáctkách se budou jednotlivé tituly načítat daleko rychleji. Zároveň díky podpoře technologie AutoHDR nabídne operační systém Windows 11 špičkovou grafiku u jednotlivých titulů i bez zásahu vývojářů.

Do nového systému půjdou navíc nainstalovat aplikace, které byly původně určeny pro mobilní platformu Android.

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Foto: archív tvůrců

Ukázka Windows 11

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám