Hlavní obsah

Vážná konkurence pro Windows? Valve chce proměnit Linux v herní platformu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows je zatím hráči považován za jasnou volbu číslo jedna. Celou řadu her je sice možné hrát i na konkurenčním Linuxu, ale zpravidla jen při nižším výkonu. Změnit se to nyní bude snažit společnost Valve, která stojí za pravděpodobně nejpopulárnějším herním klientem Steam.

Foto: Novinky

Herní platforma Steam.

Článek

Prosadit se s hrami na Linuxu se snaží Valve již od loňského roku. Tehdy totiž vydali testovací verzi aplikace Steam Play, která zpřístupňuje některé tituly také na bezplatné alternativě operačního systému Windows.

Pro herní tvůrce byly rovněž zveřejněny softwarové balíky, které jim dovolí hru snadno přenést z operačního systému Windows do prostředí Linuxu. Zástupci společnosti Valve přislíbili, že hry na Linuxu budou nabízet všechny přednosti jako na Windows. Nebude tedy chybět podpora pro Steamworks a OpenVR či kompatibilita s Direct3D grafikou.

Změny v samotném jádře Linuxu

Aplikace Steam Play nicméně k masivnímu rozšíření Linuxu nepřispěla. Hlavní problém je v tom, že většina her běží v emulátorech, které ukrajují podstatnou část výkonu na svůj vlastní chod. To jinými slovy znamená, že na stejné sestavě s Windows běží plynuleji než na Linuxu.

Právě proto ale v poslední době vedení společnosti Valve lobbuje u konsorcia Linux Foundation za to, aby provedlo změny v samotném jádře Linuxu. V konečném důsledku by takové kroky měly přispět k tomu, aby hry na různých verzích Linuxu běžely i bez nutnosti emulátorů. Byly by tedy plynulejší a využívaly by plný potenciál herních sestav.

Zda konsorcium skutečně prosby vyslyší, není zatím jasné. Jisté je nicméně to, že případné změny by skutečně mohly přilákat více uživatelů k této konkurenci Windows, což by dozajista vedlo k rozšíření celé linuxové komunity.

Microsoft drží většinu

Přestože má v současnosti Linux miliony příznivců po celém světě, je nutné zmínit, že jeho celosvětový podíl na trhu s operačními systémy tvoří jen zhruba dvě procenta.

Dominantní postavení si již přinejmenším dvě dekády drží konkurenční Microsoft se svými Windows. Jejich různé verze jsou nainstalovány na 90 % počítačů. Zda těmito kartami nějak zamíchá dostupnost her pro Linux, ukáže až čas.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám